Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka sześcioskładnikowa na zimę to świetny sposób na wykorzystanie warzyw z ogrodu i zachowanie ich świeżości i smaku przez długie miesiące. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku prostych składników, które różnią się kolorem, fakturą i poziomem chrupkości. Z zależności od upodobań możesz dorzucić do warzyw posiekaną natkę pietruszki, świeży koperek, kilka ząbków czosnku lub małą papryczkę chili.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Składniki
Pracę zacznij od umycia i pokrojenia warzyw. Dokładnie umyj ogórki i paprykę. Z papryki wytnij gniazda nasienne. Obierz z łupin cebulę, obierz także marchewki i pietruszki. Zerwij z kapusty zewnętrzne liście. Aby ułatwić sobie proces użyj szatkownicy i poszatkuj ogórki, kapustę, cebulę, marchewki i pietruszki. Paprykę i cebulę pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce.
Do garnka wlej ocet i olej, wsyp sól i cukier. Rozmieszaj zalewę, aby cukier się rozpuścił. Dla ułatwienia pracy i przyspieszenia procesu rozpuszczania możesz podgrzać marynatę. Zalej zalewą warzywa i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką kuchenną i zostaw na 4-5 godzin, aby smaki się połączyły, a warzywa puściły sok.
W międzyczasie dokładnie umyj lub/i wyparz słoiki i zakrętki. Po upływie kilku godzin przemieszaj warzywa jeszcze raz, po czym przekładaj surówkę do słoików. Zostaw około 1-1,5 cm od krawędzi szkła. Przekładaj warzywa razem z sokiem. Resztę płynu, który został po przełożeniu sałatki także przelej do słoików. Dokładnie wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręć słoiki zakrętką. Następnie przełóż słoiki z surówką do garnka z wodą i pasteryzuj 4-5 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem, a po ostudzeniu przenieś do spiżarni.