Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka sześcioskładnikowa na zimę to świetny sposób na wykorzystanie warzyw z ogrodu i zachowanie ich świeżości i smaku przez długie miesiące. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku prostych składników, które różnią się kolorem, fakturą i poziomem chrupkości. Z zależności od upodobań możesz dorzucić do warzyw posiekaną natkę pietruszki, świeży koperek, kilka ząbków czosnku lub małą papryczkę chili.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 115
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 115
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Składniki
Pracę zacznij od umycia i pokrojenia warzyw. Dokładnie umyj ogórki i paprykę. Z papryki wytnij gniazda nasienne. Obierz z łupin cebulę, obierz także marchewki i pietruszki. Zerwij z kapusty zewnętrzne liście. Aby ułatwić sobie proces użyj szatkownicy i poszatkuj ogórki, kapustę, cebulę, marchewki i pietruszki. Paprykę i cebulę pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce.
Do garnka wlej ocet i olej, wsyp sól i cukier. Rozmieszaj zalewę, aby cukier się rozpuścił. Dla ułatwienia pracy i przyspieszenia procesu rozpuszczania możesz podgrzać marynatę. Zalej zalewą warzywa i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką kuchenną i zostaw na 4-5 godzin, aby smaki się połączyły, a warzywa puściły sok.
W międzyczasie dokładnie umyj lub/i wyparz słoiki i zakrętki. Po upływie kilku godzin przemieszaj warzywa jeszcze raz, po czym przekładaj surówkę do słoików. Zostaw około 1-1,5 cm od krawędzi szkła. Przekładaj warzywa razem z sokiem. Resztę płynu, który został po przełożeniu sałatki także przelej do słoików. Dokładnie wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręć słoiki zakrętką. Następnie przełóż słoiki z surówką do garnka z wodą i pasteryzuj 4-5 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem, a po ostudzeniu przenieś do spiżarni.