Do góry

Przetwory Przepis na:

Surówka z kapustą do słoików na zimę – Pyszny dodatek do obiadu (bez cukru)

Surówka z kapustą do słoików na zimę – Pyszny dodatek do obiadu (bez cukru)

Autor:

Przepisów i artykułów: 223 Ocena: 90892

Dodano:

Odsłon: 44020

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną surówkę do słoików, która jest łagodna w smaku a warzywa są chrupkie. Surówkę możemy podać do obiadu, mięsa lub nawet kanapek. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 720 ml
  • 1 kg kapusty (poszatkowanej)
  • 1 kg papryki czerwonej (przed oczyszczeniem z gniazd nasiennych)
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg marchwi
  • 800 g cebuli
  • na zalewę:
  • 150 g cukru lub ksylitolu (ja użyłam ksylitol) – niepełne ¾ szklanki 250 ml
  • 250 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 250 ml octu jabłkowego 6%
  • 1 ½ łyżki soli do przetworów (około 40 g)
  • 1 ½ łyżeczki pierzu grubo mielonego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surówka z kapustą do słoików na zimę – Pyszny dodatek do obiadu (bez cukru)

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w cienkie ćwierć plasterki, przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem.

    Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do dużej miski.
    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty.
    Ogórki obieram, kroję w plasterki i dodaję do surówki. Obraną marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do surówki. Odsączoną cebulę również dodaję do surówki.

  2. Teraz przygotuję zalewę:
    Do rondelka przekładam wszystkie składniki na zalewę i podgrzewając mieszam, tak żeby składniki się rozpuściły – zalewy nie zagotowuję.


    Tak przygotowaną zalewę dodaję do surówki i dokładnie mieszam. Surówkę odstawiam na około 4 godziny i od czasu do czasu mieszam.

  3. Po około 4 godzinach, możemy sprawdzić smak i jeżeli chcemy to surówkę możemy dosmaczyć według własnego gustu, dokładnie wymieszać i jeszcze odstawić na około godzinę. Jeżeli nie doprawiamy to możemy od razu nakładać do słoików.

    Surówkę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, podczas nakładania surówkę ugniatam w słoikach. W słoikach pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

  4. Zalewę która pozostała w misce, rozlewam po równo do słoików.
    Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.

  5. Pasteryzacja:
    Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.
    Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 30minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

    A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 40 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

    Surówka jest gotowa, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.

    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń