Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną surówkę do słoików, która jest łagodna w smaku a warzywa są chrupkie. Surówkę możemy podać do obiadu, mięsa lub nawet kanapek. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1423
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8929
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 357
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 645
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 959
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1423
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8929
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 357
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 645
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 959
Składniki
Cebulę kroję w cienkie ćwierć plasterki, przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem. Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do dużej miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty. Ogórki obieram, kroję w plasterki i dodaję do surówki. Obraną marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do surówki. Odsączoną cebulę również dodaję do surówki.
Teraz przygotuję zalewę: Do rondelka przekładam wszystkie składniki na zalewę i podgrzewając mieszam, tak żeby składniki się rozpuściły – zalewy nie zagotowuję. Tak przygotowaną zalewę dodaję do surówki i dokładnie mieszam. Surówkę odstawiam na około 4 godziny i od czasu do czasu mieszam.
Po około 4 godzinach, możemy sprawdzić smak i jeżeli chcemy to surówkę możemy dosmaczyć według własnego gustu, dokładnie wymieszać i jeszcze odstawić na około godzinę. Jeżeli nie doprawiamy to możemy od razu nakładać do słoików. Surówkę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, podczas nakładania surówkę ugniatam w słoikach. W słoikach pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Zalewę która pozostała w misce, rozlewam po równo do słoików. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.
Pasteryzacja: Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie. Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 30minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 40 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Surówka jest gotowa, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa