Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powolnym krokiem...a właściwie, to zleciało jak z bicza Indiany J. strzelił! Niedawno był nowy rok, a ten właśnie chyli się ku końcowi! Cóż, dni, miesiące, lata lecą, a tu człowiek myśli tylko o jednym...O prezentach! XD Właściwie to już myślę o tym co można przyszykować do jedzenia. Tradycja oczywiście będzie, ale eksperymentować w kuchni bardzo lubię. Jak już kiedyś wspominałem buraczki, to moje ulubione "owoce". Tym razem wpadłem na pomysł pomieszania tego, co ze świętami się kojarzy. No, może bardziej ze śniegiem. Takie pieczone jabłko z cynamonem, ten aromat! Do tego nutka anyżu kopru włoskiego, i oczywiście buraczki! <3 Powiem, że niezłe to wyszło. Zamiast cukru można dodać miód i też będzie git. Na pewno powtórzę je na święta z rodzynkami dostarczonymi ze "sklepu lubanickiego". Urszulo, nie zapomnij! :P Przepis jak najbardziej polecam, Arek Gie
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Buraczki oraz jabłka pojedynczo owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku (najpierw buraki, w połowie czasu wkładamy jabłka) rozgrzanym do 200°C, przez 90 min. Studzimy, obieramy ze skórek. Buraczki ścieramy na tarce do jarzyn, jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Rodzynki przez godzinę moczymy w ciepłej wodzie, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekane szalotki , dodajemy cukier (1 łyżka), mieszamy aż się rozpuści, pod koniec dodajemy rozgniecione nasiona kopru, podgrzewamy aż puszczą aromat. Dodajemy do buraczków razem z cynamonem, pozostałym cukrem, rodzynkami i sokiem z limonki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.