Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powolnym krokiem...a właściwie, to zleciało jak z bicza Indiany J. strzelił! Niedawno był nowy rok, a ten właśnie chyli się ku końcowi! Cóż, dni, miesiące, lata lecą, a tu człowiek myśli tylko o jednym...O prezentach! XD Właściwie to już myślę o tym co można przyszykować do jedzenia. Tradycja oczywiście będzie, ale eksperymentować w kuchni bardzo lubię. Jak już kiedyś wspominałem buraczki, to moje ulubione "owoce". Tym razem wpadłem na pomysł pomieszania tego, co ze świętami się kojarzy. No, może bardziej ze śniegiem. Takie pieczone jabłko z cynamonem, ten aromat! Do tego nutka anyżu kopru włoskiego, i oczywiście buraczki! <3 Powiem, że niezłe to wyszło. Zamiast cukru można dodać miód i też będzie git. Na pewno powtórzę je na święta z rodzynkami dostarczonymi ze "sklepu lubanickiego". Urszulo, nie zapomnij! :P Przepis jak najbardziej polecam, Arek Gie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Buraczki oraz jabłka pojedynczo owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku (najpierw buraki, w połowie czasu wkładamy jabłka) rozgrzanym do 200°C, przez 90 min. Studzimy, obieramy ze skórek. Buraczki ścieramy na tarce do jarzyn, jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Rodzynki przez godzinę moczymy w ciepłej wodzie, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekane szalotki , dodajemy cukier (1 łyżka), mieszamy aż się rozpuści, pod koniec dodajemy rozgniecione nasiona kopru, podgrzewamy aż puszczą aromat. Dodajemy do buraczków razem z cynamonem, pozostałym cukrem, rodzynkami i sokiem z limonki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.