Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop i dżem z czarnego bzu na przeziębienie i kaszel

Syrop i dżem z czarnego bzu na przeziębienie i kaszel

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78097

Dodano:

Odsłon: 13331

Witam serdecznie dzisiaj pokażę jak przygotować syrop i dżem z czarnego bzu. Tak przygotowany syrop lub dżem, ma właściwości lecznicze i może nas wspomóc w walce z grypą, przeziębieniem lub kaszlem.

Składniki

  • na syrop:
  • z podanej porcji wyjdzie około 450 ml syropu
  • 500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru, można dodać miód
  • wyparzone słoiczki lub buteleczki
  • Na dżem:
  • z podanej porcji wyjdzie około 400 ml dżemu
  • 500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
  • około 150 g cukru, można dodać miód
  • wyparzone słoiczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw opiszę przygotowanie syropu:
    Owoce bzu obieram z gałązek i dokładnie płuczę, następnie przekładam do garnka, dodaję wodę i rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera, owoce bzu możemy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków).

  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut.

  3. Następnie przecedzam i przecieram na sicie (można odcisnąć na gazie), resztki owoców wyrzucam. Płyn z powrotem przelewam do garnka, dodaję cukier, mieszam i gotuję na małym ogniu przez około 20 minut.

  4. Gorący syrop rozlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki odwracam do góry dnem i ustawiam na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, syropu nie pasteryzuję.

    Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go za pasteryzować.

  5. Przygotowanie dżemu z czarnego bzu:
    Owoce bzu obieram z gałązek i dokładnie płuczę, następnie przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera, owoce bzu możemy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków). Dodaję cukier i mieszam, garnek stawiam na gazie i na małym ogniu smażę dżem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

  6. Gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki odwracam do góry dnem i ustawiam na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję.

    Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go za pasteryzować.

  7. Syrop i dżem są gotowe, można schować do spiżarki. Życzę dużo zdrowia i mam nadzieję, że syrop nie będzie potrzebny.
    Pozdrawiam serdecznie.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 sierpnia 2018 To prawda, czarny bez jest swietnym lekarstwem, lubie tez zupe z czarnego bzu.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń