Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1601
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1601
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Składniki
Nazbieraj kilogram malin albo kup już zebrane.
Maliny wrzuć do garnka (ja nie myję malin, ale są to nasze własne owoce – jeśli maliny kupujecie, to chyba jednak lepiej je delikatnie opłukać poprzez umieszczenie na sicie i kilkukrotne zanurzenie w misce z wodą – tak delikatne potraktowanie pozwoli zachować owoce w całości, nieuszkodzone nie puszczą soku, który musiałabyś/musiałbyś wylać wraz z wodą z płukania). Dodaj liście, najlepiej związane nitką, aby łatwiej było je wyjąć z garnka (ale tylko wtedy, gdy planujesz dalsze wykorzystanie odcedzonych malin). Owoce zalej wodą, wsyp kwas L-askorbinowy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, przykryj i pozostaw na 24 godziny. Dodatek witaminy C ułatwia zachowanie zawartych w malinach związków aktywnych, a także poprawia smak syropu, dodając kwasowości.
Po upływie 24 godzin przecedź uzyskany sok przez sito wyłożone tetrą i odciśnij maliny dokładnie (nie odciskaj, jeśli chcesz jeszcze zrobić dżem, o którym piszę na blogu - jako produkt uboczny). Do uzyskanego płynu dosyp kilogram cukru, którego część możesz wymieszać z pektyną (jabłkową) dla uzyskania gęstszego syropu. Dodatek pektyny wymyśliłam rok temu, chcąc uzyskać syrop malinowy tak gęsty, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale bez gotowania godzinami. Udało się, teraz więc pektynę dodaję do każdego wyrobu owocowego, który chcę trochę zagęścić w naturalny sposób. Trzeba ją wymieszać z cukrem i dodawać do płynu bądź dżemu intensywnie mieszając, ponieważ ma tendencję do zbijania się w grudki. O ile w dżemie małe grudki nie będą przeszkadzać, o tyle w syropie nie są pożądane. W razie wpadki można całość przetrzeć przez sito.
Zawartość garnka z sokiem, cukrem i pektyną zagotuj, podtrzymaj wrzenie przez 2-3 minuty i rozlej do wyparzonych wcześniej butelek lub słoików, zakręć. Postaw na jakiejś desce, nakryj ręcznikiem lub kocykiem i pozostaw do powolnego wystudzenia. Tak zabezpieczonego syropu nie trzeba już pasteryzować. Syrop ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe (głównie z powodu obecności kwasu salicylowego, takiego jak w syntetycznej aspirynie), a ponadto wzmacniające ze względu na wysoką zawartość wielu minerałów i witamin. Wszystkie wyroby malinowe zachowują większość właściwości surowego owocu.
Z niezbyt dokładnie odcedzonych malin możesz zrobić pyszny dżem z dodatkiem kwaśnych jabłek. Ale to już tylko produkt uboczny, o którym można przeczytać na blogu. Zapraszam!