Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop malinowy

Syrop malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4131

Dodano:

Odsłon: 2417

Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

Składniki

  • 1 kg malin
  • 1 litr wody
  • kilkanaście liści malin (niekoniecznie, ale ich dodatek podkreśla malinowy aromat)
  • 1 łyżeczka kwasu L-askorbinowego, można ewntualnie pominąć, ale warto dodać
  • 1 kg cukru, ale jeśli naprawdę musisz unikać cukru – użyj miodu (który straci niestety swoje walory zdrowotne podczas gotowania
  • ewentualnie 1 łyżka pektyny jabłkowej – jej dodanie pozwoli uzyskać nieco bardziej gęsty syrop, idealny do polewania legumin i p
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrop malinowy

Przygotowanie

  1. Nazbieraj kilogram malin albo kup już zebrane.

  2. Maliny wrzuć do garnka (ja nie myję malin, ale są to nasze własne owoce – jeśli maliny kupujecie, to chyba jednak lepiej je delikatnie opłukać poprzez umieszczenie na sicie i kilkukrotne zanurzenie w misce z wodą – tak delikatne potraktowanie pozwoli zachować owoce w całości, nieuszkodzone nie puszczą soku, który musiałabyś/musiałbyś wylać wraz z wodą z płukania). Dodaj liście, najlepiej związane nitką, aby łatwiej było je wyjąć z garnka (ale tylko wtedy, gdy planujesz dalsze wykorzystanie odcedzonych malin). Owoce zalej wodą, wsyp kwas L-askorbinowy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, przykryj i pozostaw na 24 godziny. Dodatek witaminy C ułatwia zachowanie zawartych w malinach związków aktywnych, a także poprawia smak syropu, dodając kwasowości.

  3. Po upływie 24 godzin przecedź uzyskany sok przez sito wyłożone tetrą i odciśnij maliny dokładnie (nie odciskaj, jeśli chcesz jeszcze zrobić dżem, o którym piszę na blogu - jako produkt uboczny). Do uzyskanego płynu dosyp kilogram cukru, którego część możesz wymieszać z pektyną (jabłkową) dla uzyskania gęstszego syropu. Dodatek pektyny wymyśliłam rok temu, chcąc uzyskać syrop malinowy tak gęsty, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale bez gotowania godzinami. Udało się, teraz więc pektynę dodaję do każdego wyrobu owocowego, który chcę trochę zagęścić w naturalny sposób. Trzeba ją wymieszać z cukrem i dodawać do płynu bądź dżemu intensywnie mieszając, ponieważ ma tendencję do zbijania się w grudki. O ile w dżemie małe grudki nie będą przeszkadzać, o tyle w syropie nie są pożądane. W razie wpadki można całość przetrzeć przez sito.

  4. Zawartość garnka z sokiem, cukrem i pektyną zagotuj, podtrzymaj wrzenie przez 2-3 minuty i rozlej do wyparzonych wcześniej butelek lub słoików, zakręć. Postaw na jakiejś desce, nakryj ręcznikiem lub kocykiem i pozostaw do powolnego wystudzenia. Tak zabezpieczonego syropu nie trzeba już pasteryzować.

    Syrop ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe (głównie z powodu obecności kwasu salicylowego, takiego jak w syntetycznej aspirynie), a ponadto wzmacniające ze względu na wysoką zawartość wielu minerałów i witamin. Wszystkie wyroby malinowe zachowują większość właściwości surowego owocu.

  5. Z niezbyt dokładnie odcedzonych malin możesz zrobić pyszny dżem z dodatkiem kwaśnych jabłek. Ale to już tylko produkt uboczny, o którym można przeczytać na blogu. Zapraszam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń