Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop miętowy doda rześkiego smaku wszelkim domowym deserom. A jeśli lubisz orzeźwiające lemoniady i drinki z miętą (jak na przykład kubańskie mojito), to od razu przygotuj podwójną porcję, bo syrop zapewne zniknie w okamgnieniu. Oprócz drinków i napojów chłodzących możesz go dodać również do szklanki zielonej herbaty, aby uzyskać efekt podobny do orzeźwiającej marokańskiej herbaty z miętą.
Dostałam bardzo dużą ilość agrestu , więc tym razem postanowiłam zrobić syrop .
Odsłon: 2474
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 77
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 70
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 104
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2916
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 160
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 77
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 70
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 104
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2916
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 160
Składniki
Z wody i cukru ugotuj syrop.
Do gorącego syropu włóż świeże i pachnące gałązki mięty. Powinno ich być około 30-50 (zależnie od wielkości), a w praktyce – tyle, ile się uda zatopić w gorącym syropie. Bo im więcej użyjesz mięty, tym bardziej esencjonalny i miętowy efekt uzyskasz. Ja swoją miętę wraz z łodyżkami pokroiłam na mniejsze kawałki, żeby było łatwiej. Ale nie używałam zdrewniałych pędów, tylko kwitnące wierzchołki o zdrowych liściach.
Zioła pozostaw w syropie na około 24 godziny, a następnie odcedź. Postaraj się jak najlepiej odcisnąć miętę, aby odzyskać z niej maksimum smaku.
Do odcedzonego syropu dodaj kwas cytrynowy lub askorbinowy, ale jeśli masz wątpliwości, bo bardzo boisz się tej “chemii”, to możesz dodać sok z jednej cytryny.
Przecedzony syrop miętowy zagotuj i gorący przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków. Zakręcaj od razu wyparzonymi nakrętkami. Przykryj słoiki i butelki jakimś kocykiem, aby mogły stygnąć powoli.
Tak przygotowany syrop miętowy możesz od razu opisać i wynieść do spiżarni, a następnie przynosić do kuchni w razie potrzeby. Możesz też zaraz po przygotowaniu i schłodzeniu w lodówce użyć go do polania dowolnego deseru. Albo do przyrządzenia jakiegoś zimnego lub gorącego napoju. Z podanej porcji otrzymałam 5 i pół butelki, każda o pojemności 250 ml.
I tu jeszcze jedna ważna uwaga – domowy syrop miętowy zawsze ma taki kolor, jaki widzisz na zdjęciach. To jest naturalne, że syrop wygląda trochę jak herbata miętowa. Piękne, zielone syropy, które dostępne są w sklepach, zawdzięczają swój kolor sztucznym barwnikom, więc nie daj się nabrać. Twój własny syrop miętowy smakuje równie dobrze, choć nie jest zielony. Smacznego!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Przetwory
Jabłka kiszone w kapuście
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 80
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Kiszona, domowa kapusta z marchwią i kminkiem. Idealna jako dodatek na surówk...
Odsłon: 613