Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na coraz zimniejsze jesienne wieczory jako dodatek do ciepłej herbaty. Prosty w przygotowaniu, w 100% naturalny.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 1433
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1702
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 1433
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1702
Składniki
Z malin wyciskamy sok. Ja wyciskam sok na dwa razy. Najpierw maliny przecieram przez gęste sito, aż zostanie z nich gęsta masa z pestkami, a następnie tę masę wyciskam jeszcze raz, używając do tego nowej, czystej i wcześniej wypłukanej podkolanówki lub gazy. Przy powtórnym wyciskaniu resztek powstałych z przecierania soku przez sito można uzyskać dodatkowe dwie szklanki soku z 4 kilogramów malin. Pamiętajcie też przy drugim wyciskaniu owoców o zabezpieczeniu rąk - jeśli macie jakiekolwiek ranki na rękach, to wyciskany sok bardzo je podrażni, lepiej ubrać rękawiczki. Uzyskany sok przelewamy do dużego garnka i dodajemy odpowiednią ilość cukru. Jeśli chcecie bardziej słodki sok możecie dodać więcej cukru - będzie też bardziej gęsty. Jeśli mniej słodki, to mniej cukru ale wtedy też zmniejszy się jego trwałość. Po dodaniu cukru doprowadzamy sok do wrzenia i gotujemy przez 30 minut zbierając powstającą na wierzchu pianę. Po 30 minutach przelewamy sok do czystych i suchych butelek lub słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji zostawiamy sok aż całkowicie ostygnie. Przechowujemy w zacienionym chłodnym miejscu.