Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na coraz zimniejsze jesienne wieczory jako dodatek do ciepłej herbaty. Prosty w przygotowaniu, w 100% naturalny.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26031
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3519
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1457
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26031
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3519
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1457
Składniki
Z malin wyciskamy sok. Ja wyciskam sok na dwa razy. Najpierw maliny przecieram przez gęste sito, aż zostanie z nich gęsta masa z pestkami, a następnie tę masę wyciskam jeszcze raz, używając do tego nowej, czystej i wcześniej wypłukanej podkolanówki lub gazy. Przy powtórnym wyciskaniu resztek powstałych z przecierania soku przez sito można uzyskać dodatkowe dwie szklanki soku z 4 kilogramów malin. Pamiętajcie też przy drugim wyciskaniu owoców o zabezpieczeniu rąk - jeśli macie jakiekolwiek ranki na rękach, to wyciskany sok bardzo je podrażni, lepiej ubrać rękawiczki. Uzyskany sok przelewamy do dużego garnka i dodajemy odpowiednią ilość cukru. Jeśli chcecie bardziej słodki sok możecie dodać więcej cukru - będzie też bardziej gęsty. Jeśli mniej słodki, to mniej cukru ale wtedy też zmniejszy się jego trwałość. Po dodaniu cukru doprowadzamy sok do wrzenia i gotujemy przez 30 minut zbierając powstającą na wierzchu pianę. Po 30 minutach przelewamy sok do czystych i suchych butelek lub słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji zostawiamy sok aż całkowicie ostygnie. Przechowujemy w zacienionym chłodnym miejscu.