Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 63
Dodano: 01.09.2016
Odsłon: 10808
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Z malin wyciskamy sok. Ja wyciskam sok na dwa razy. Najpierw maliny przecieram przez gęste sito, aż zostanie z nich gęsta masa z pestkami, a następnie tę masę wyciskam jeszcze raz, używając do tego nowej, czystej i wcześniej wypłukanej podkolanówki lub gazy. Przy powtórnym wyciskaniu resztek powstałych z przecierania soku przez sito można uzyskać dodatkowe dwie szklanki soku z 4 kilogramów malin. Pamiętajcie też przy drugim wyciskaniu owoców o zabezpieczeniu rąk - jeśli macie jakiekolwiek ranki na rękach, to wyciskany sok bardzo je podrażni, lepiej ubrać rękawiczki.
Uzyskany sok przelewamy do dużego garnka i dodajemy odpowiednią ilość cukru. Jeśli chcecie bardziej słodki sok możecie dodać więcej cukru - będzie też bardziej gęsty. Jeśli mniej słodki, to mniej cukru ale wtedy też zmniejszy się jego trwałość. Po dodaniu cukru doprowadzamy sok do wrzenia i gotujemy przez 30 minut zbierając powstającą na wierzchu pianę.
Po 30 minutach przelewamy sok do czystych i suchych butelek lub słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji zostawiamy sok aż całkowicie ostygnie. Przechowujemy w zacienionym chłodnym miejscu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)