Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na działce u mojej mamuni melisa w tym sezonie rozszalała się wyjątkowo. Postanowiłam skorzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowałam syrop z melisy. Inspiracja pochodzi z bloga Maminek kulinarny.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1555
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17854
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1920
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1555
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17854
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1920
Składniki
Liście melisy wraz z gałązkami płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużym garnku układamy melisę, dodajemy cukier, wlewamy wodę. Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący napar odstawiamy na 12 godzin, aby melisa oddała cały swój cały smak i aromat do syropu. Po tym czasie syrop ponownie mocno podgrzewamy. Gdy jest już gorący wyjmujemy gałązki melisy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Syrop doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 30 minut.
Gotowy syrop wlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i mocno zakręcamy. Uwaga 1: Syrop nie wymaga pasteryzacji. Uwaga 2: Z podanych proporcji uzyskałam 4 buteleczki syropu po 500 ml. Smacznego.