Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na działce u mojej mamuni melisa w tym sezonie rozszalała się wyjątkowo. Postanowiłam skorzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowałam syrop z melisy. Inspiracja pochodzi z bloga Maminek kulinarny.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20323
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 57
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 236
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 272
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 191
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20323
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 57
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 236
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 272
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 191
Składniki
Liście melisy wraz z gałązkami płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużym garnku układamy melisę, dodajemy cukier, wlewamy wodę. Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący napar odstawiamy na 12 godzin, aby melisa oddała cały swój cały smak i aromat do syropu. Po tym czasie syrop ponownie mocno podgrzewamy. Gdy jest już gorący wyjmujemy gałązki melisy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Syrop doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 30 minut.
Gotowy syrop wlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i mocno zakręcamy. Uwaga 1: Syrop nie wymaga pasteryzacji. Uwaga 2: Z podanych proporcji uzyskałam 4 buteleczki syropu po 500 ml. Smacznego.