Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z melisy

Syrop z melisy

Autor:

Przepisów i artykułów: 782 Ocena: 49205

Dodano:

Odsłon: 595

Na działce u mojej mamuni melisa w tym sezonie rozszalała się wyjątkowo. Postanowiłam skorzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowałam syrop z melisy. Inspiracja pochodzi z bloga Maminek kulinarny.

Składniki

  • świeża melisa 150 g
  • cukier 1 kg
  • woda 2 litry
  • cytryna 1 sztuka
  • limonka 1 sztuka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrop z melisy

Przygotowanie

  1. Liście melisy wraz z gałązkami płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużym garnku układamy melisę, dodajemy cukier, wlewamy wodę.
    Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący napar odstawiamy na 12 godzin, aby melisa oddała cały swój cały smak i aromat do syropu.
    Po tym czasie syrop ponownie mocno podgrzewamy. Gdy jest już gorący wyjmujemy gałązki melisy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Syrop doprowadzamy
    do wrzenia, gotujemy 30 minut.

  2. Gotowy syrop wlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i mocno zakręcamy.

    Uwaga 1: Syrop nie wymaga pasteryzacji.

    Uwaga 2: Z podanych proporcji uzyskałam 4 buteleczki syropu po 500 ml.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 03 lipca Taki syrop musi świetnie smakować z wodą gazowaną. Można cały rok cieszyć się aromatem świeżej melisy:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń