Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na działce u mojej mamuni melisa w tym sezonie rozszalała się wyjątkowo. Postanowiłam skorzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowałam syrop z melisy. Inspiracja pochodzi z bloga Maminek kulinarny.
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 40
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 377
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 131
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 40
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 377
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 131
Składniki
Liście melisy wraz z gałązkami płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużym garnku układamy melisę, dodajemy cukier, wlewamy wodę. Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący napar odstawiamy na 12 godzin, aby melisa oddała cały swój cały smak i aromat do syropu. Po tym czasie syrop ponownie mocno podgrzewamy. Gdy jest już gorący wyjmujemy gałązki melisy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Syrop doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 30 minut.
Gotowy syrop wlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i mocno zakręcamy. Uwaga 1: Syrop nie wymaga pasteryzacji. Uwaga 2: Z podanych proporcji uzyskałam 4 buteleczki syropu po 500 ml. Smacznego.