Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie pomyślicie dlaczego ten syrop jest taki ciemny ? A dlatego, że dodałam cukier trzcinowy. Jak nie macie takiego możecie użyć zwykłego białego, no i trzeba się trochę naliczyć bo na jedną porcję ma być 500 kwiatów. Ale warto zrobić taki syrop, na zimę będzie jak znalazł.
Składniki
Kwiaty mniszka po zerwaniu rozsypać najlepiej na starym białym obrusie. Odczekać aż mieszkańcy kwiatów z nich wyjdą. Do garnka wrzucać same płatki i najlepiej użyć do tego celu nożyczek i obcinać płatki. ( Niektórzy dają też te zielone części ) Do garnka, w którym mam y płatki wlać wodę i wrzucić pokrojoną na kawałki cytrynę oczywiście wcześniej wyparzoną. Wszystko zagotować na ogniu, gotować kilka minut potem zakryć pokrywką i zostawić na około 12 godzin. Po upływie potrzebnego czasu odcedzić wszystko zlewając płyn do drugiego garnka, wsypać oba cukry i gotować około 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowy i gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków ( najlepiej użyć najmniejszych jakie mamy ), szczelnie zakręcić i postawić słoiczki do wystudzenia do góry dnem. Potem słoiczki odwrócić i przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od światła.