Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie pomyślicie dlaczego ten syrop jest taki ciemny ? A dlatego, że dodałam cukier trzcinowy. Jak nie macie takiego możecie użyć zwykłego białego, no i trzeba się trochę naliczyć bo na jedną porcję ma być 500 kwiatów. Ale warto zrobić taki syrop, na zimę będzie jak znalazł.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22006
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22006
Składniki
Kwiaty mniszka po zerwaniu rozsypać najlepiej na starym białym obrusie. Odczekać aż mieszkańcy kwiatów z nich wyjdą. Do garnka wrzucać same płatki i najlepiej użyć do tego celu nożyczek i obcinać płatki. ( Niektórzy dają też te zielone części ) Do garnka, w którym mam y płatki wlać wodę i wrzucić pokrojoną na kawałki cytrynę oczywiście wcześniej wyparzoną. Wszystko zagotować na ogniu, gotować kilka minut potem zakryć pokrywką i zostawić na około 12 godzin. Po upływie potrzebnego czasu odcedzić wszystko zlewając płyn do drugiego garnka, wsypać oba cukry i gotować około 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowy i gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków ( najlepiej użyć najmniejszych jakie mamy ), szczelnie zakręcić i postawić słoiczki do wystudzenia do góry dnem. Potem słoiczki odwrócić i przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od światła.