Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 135

Pewnie pomyślicie dlaczego ten syrop jest taki ciemny ? A dlatego, że dodałam cukier trzcinowy. Jak nie macie takiego możecie użyć zwykłego białego, no i trzeba się trochę naliczyć bo na jedną porcję ma być 500 kwiatów. Ale warto zrobić taki syrop, na zimę będzie jak znalazł.

Składniki

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 2 duże cytryny
  • 1 l wody
  • 500 g cukru białego
  • 500 g cukru trzcinowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrop z mniszka lekarskiego

Przygotowanie

  1. Kwiaty mniszka po zerwaniu rozsypać najlepiej na starym białym obrusie.
    Odczekać aż mieszkańcy kwiatów z nich wyjdą.
    Do garnka wrzucać same płatki i najlepiej użyć do tego celu nożyczek i obcinać płatki.
    ( Niektórzy dają też te zielone części )
    Do garnka, w którym mam y płatki wlać wodę i wrzucić pokrojoną na kawałki cytrynę oczywiście wcześniej wyparzoną.
    Wszystko zagotować na ogniu, gotować kilka minut potem zakryć pokrywką i zostawić na około 12 godzin.
    Po upływie potrzebnego czasu odcedzić wszystko zlewając płyn do drugiego garnka, wsypać oba cukry i gotować około 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
    Gotowy i gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków ( najlepiej użyć najmniejszych jakie mamy ), szczelnie zakręcić i postawić słoiczki do wystudzenia do góry dnem.
    Potem słoiczki odwrócić i przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od światła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń