Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie pomyślicie dlaczego ten syrop jest taki ciemny ? A dlatego, że dodałam cukier trzcinowy. Jak nie macie takiego możecie użyć zwykłego białego, no i trzeba się trochę naliczyć bo na jedną porcję ma być 500 kwiatów. Ale warto zrobić taki syrop, na zimę będzie jak znalazł.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Kwiaty mniszka po zerwaniu rozsypać najlepiej na starym białym obrusie. Odczekać aż mieszkańcy kwiatów z nich wyjdą. Do garnka wrzucać same płatki i najlepiej użyć do tego celu nożyczek i obcinać płatki. ( Niektórzy dają też te zielone części ) Do garnka, w którym mam y płatki wlać wodę i wrzucić pokrojoną na kawałki cytrynę oczywiście wcześniej wyparzoną. Wszystko zagotować na ogniu, gotować kilka minut potem zakryć pokrywką i zostawić na około 12 godzin. Po upływie potrzebnego czasu odcedzić wszystko zlewając płyn do drugiego garnka, wsypać oba cukry i gotować około 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowy i gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków ( najlepiej użyć najmniejszych jakie mamy ), szczelnie zakręcić i postawić słoiczki do wystudzenia do góry dnem. Potem słoiczki odwrócić i przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od światła.