Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2356 Ocena: 15061

Dodano:

Odsłon: 11190

Dobry syrop na przeziębienia.

Składniki

  • Pigwa 4 szt. Duże
  • Cukier 30 dag
  • Miód 200 ml
  • Woda ½ litra
  • Sok z 2 cytryn
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Pigwę dokładnie wyparzyć, pokroić w kostkę, wcześnie pozbawiając gniazd nasiennych. Sok z jednej cytryny zagotować z wodą, dodać owoce pigwy i dusić na wolnym ogniu przez około 40 minut. Cukier i miód rozpuścić z sokiem z drugiej cytryny i przygotować gęsty syrop. Pigwę przecisnąć przez praskę, dodać do cukru z miodem i bardzo dokładnie wymieszać. Gorący syrop przełożyć do wyparzonych słoików, zapasteryzować przez 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 07 listopada Nigdy syropu z pigwy nie gotuję, bo traci wówczas cenne witaminy !!! Wystarczy przesypać cukrem, szybko puszcza sok. Wówczas przekładam do mniejszych słoików, zakręcam i przetrzymuję najlepiej w lodówce. Nic się nie psyje, a oprócz smaku ma super aromat !!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 20 października Ciekawy pomysł na domowy smaczny syrop na chłodne dni.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń