Przetwory Przepis na:
SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH

Przepisów i artykułów: 373 Ocena: 3080
Dodano: 12.07.2018
Odsłon: 2844
Składniki
- 40 zielonych (miękkich ) orzechów włoskich
- 1 litr płynnego miodu
- 3-litrowy słój
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Orzechy umyć, drobno pokroić (robić to w rękawiczkach, ponieważ orzechy silnie barwią skórę dłoni).
Umieścić w słoiku, zalać miodem. Słoik zamknąć i postawić na słonecznym parapecie na 40 dni. Co jakiś czas- wstrząsać słojem by składniki mogły się wymieszać. -
Po 40-tu dniach syrop odcedzić i rozlać do butelek z ciemnego szkła.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, -
Syrop ma ładny kolor ale pachnie mocno lekarstwami.
Zażywać raz dziennie po jednej łyżce syropu zmieszanego z 1/2 szklanki wody.Pijemy na czczo przy niedoczynności tarczycy, niestrawności, cukrzycy lub infekcji.
Komentarze do przepisu (2)

bryssska 13 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis ;-D1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 12 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Super przepis,na drugi rok wypróbuję.:)2 Kto głosował? | Odpowiedz