Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy szczaw jest zdecydowanie lepszy niż sklepowy, a przy tym bardzo łatwy do zrobienia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5598
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12168
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5598
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12168
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Szczaw zbieramy w miejscu oddalonym od dróg i zanieczyszczeń. Najlepiej oczywiście we własnym ogródku. Będzie go potrzebne bardzo dużo. Szczaw zalewamy wodą i dokładnie płuczemy. Najlepiej przepłukać szczaw 2-3 razy, aby pozbyć się piasku. Teraz najbardziej pracochłonna część, czyli obieranie. Z mniejszych liści obcinamy łodyżki. W przypadku większych, twardszych liści najlepiej pociągnąć za łodygę i razem z nią usunąć główny nerw. Liście kroimy dowolnie, a zależności jakie kawałki w zupie lubicie. Do garnka wlewamy 200 ml wody, dodajemy liście i sól. Jeśli wszystkie listki nie zmieszczą się od razu spokojnie, szczaw bardzo zmniejsza swoją objętość, więc resztę możecie dorzucić za chwilę. Szczaw gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż wszystkie liście zmienią kolor. Szczaw przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Z 500g szczawiu wyszło mi 5 słoiczków po 200ml. W przeciwieństwie do kupnych, tutaj mamy słoik pełen aromatycznych liści, z bardzo małą ilością wody. Szczaw jest idealny nie tylko do tradycyjnej szczawiowej, ale także jako dodatek do zupy warzywnej.