Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sposób mojej mamy na przetwarzanie szczawiu na zimę. Prosty, nie wymagający dużo czasu na przygotowanie.
Nóż, miska
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 50
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 634
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1593
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 343
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 50
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 634
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1593
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 343
Składniki
Świeży szczaw przebieramy.
Obcinamy lub obrywamy ogonki.
Myjemy w kilku wodach , a następnie siekamy ostrym nożem.
Dodajemy sól.
Mieszamy dobrze i odkładamy na całą noc pod ściereczką, aby szczaw puścił sok.
Następnego dnia przekładamy szczaw do słoika i zamykamy przykrywką. Sól ma właściwości konserwujące i szczaw przechowywany w piwnicy lub innym chłodnym miejscu zachowa swe właściwości i nie zapleśnieje.