Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sposób mojej mamy na przetwarzanie szczawiu na zimę. Prosty, nie wymagający dużo czasu na przygotowanie.
Nóż, miska
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1926
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 762
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1926
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 762
Składniki
Świeży szczaw przebieramy.
Obcinamy lub obrywamy ogonki.
Myjemy w kilku wodach , a następnie siekamy ostrym nożem.
Dodajemy sól.
Mieszamy dobrze i odkładamy na całą noc pod ściereczką, aby szczaw puścił sok.
Następnego dnia przekładamy szczaw do słoika i zamykamy przykrywką. Sól ma właściwości konserwujące i szczaw przechowywany w piwnicy lub innym chłodnym miejscu zachowa swe właściwości i nie zapleśnieje.