Do góry

Przetwory Przepis na:

Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy

Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2514

Dodano:

Odsłon: 2094

Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w pięknym kolorze. Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących.

Składniki

  • 1 kg. jabłek ok.
  • 1/2 kg. malin
  • 30 dag cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maliny opłukać, jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki.

    Do przygotowanego naczynia dodajemy jabłka, nakrywamy i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną.

    Dodajemy maliny, mieszamy i smażymy ok. 2 godzin.

    Po dwóch godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę.

    Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy. Gorące nakładamy do słoiczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń