Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Całe owoce truskawek z słodkim syropie to świetny dodatek do naleśników i deserów.
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 97
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 78
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 62
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 97
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 78
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 62
Składniki
Truskawki umyj i osusz. Pozbądź się szypułek.
Wodę wlej do garnka i zagotuj, gdy zacznie bulgotać dosyp cukier i mieszaj energicznie dopóki się nie rozpuści. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez minutę.
Truskawki zalej powstałym syropem i bardzo delikatnie zamieszaj, pozostaw na 40 minut. Po tym czasie odlej płyn i znowu zagotuj. Trzymaj na ogniu przez około 15 minut.
Powtórz czynność z pierwszego etapu – zalej truskawki syropem i pozwól im puścić soki. Po 15 minutach znowu odcedź owoce z płynu i zagotuj go po raz ostatni, tym razem dodaj jeszcze sok z cytryny.
Truskawki przełóż do słoików zalej gorącym syropem.