Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Całe owoce truskawek z słodkim syropie to świetny dodatek do naleśników i deserów.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7880
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13647
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7880
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13647
Składniki
Truskawki umyj i osusz. Pozbądź się szypułek.
Wodę wlej do garnka i zagotuj, gdy zacznie bulgotać dosyp cukier i mieszaj energicznie dopóki się nie rozpuści. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez minutę.
Truskawki zalej powstałym syropem i bardzo delikatnie zamieszaj, pozostaw na 40 minut. Po tym czasie odlej płyn i znowu zagotuj. Trzymaj na ogniu przez około 15 minut.
Powtórz czynność z pierwszego etapu – zalej truskawki syropem i pozwól im puścić soki. Po 15 minutach znowu odcedź owoce z płynu i zagotuj go po raz ostatni, tym razem dodaj jeszcze sok z cytryny.
Truskawki przełóż do słoików zalej gorącym syropem.