Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Całe owoce truskawek z słodkim syropie to świetny dodatek do naleśników i deserów.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 114
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 824
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 501
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 480
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 114
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 824
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 501
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 480
Składniki
Truskawki umyj i osusz. Pozbądź się szypułek.
Wodę wlej do garnka i zagotuj, gdy zacznie bulgotać dosyp cukier i mieszaj energicznie dopóki się nie rozpuści. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez minutę.
Truskawki zalej powstałym syropem i bardzo delikatnie zamieszaj, pozostaw na 40 minut. Po tym czasie odlej płyn i znowu zagotuj. Trzymaj na ogniu przez około 15 minut.
Powtórz czynność z pierwszego etapu – zalej truskawki syropem i pozwól im puścić soki. Po 15 minutach znowu odcedź owoce z płynu i zagotuj go po raz ostatni, tym razem dodaj jeszcze sok z cytryny.
Truskawki przełóż do słoików zalej gorącym syropem.