Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna surówka na zimę. Pyszna i prosta do przygotowania. Surówkę naprawdę warto przygotować, i wcale nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Sama miałam problem z jego podaniem, bo zazwyczaj takie przetwory robię „na oko”, czasem jest więcej marchewki, czasem więcej papryki. Zawsze wychodzi pysznie.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 492
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 143
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 257
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 150
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3848
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 492
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 143
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 257
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 150
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3848
Składniki
Ogórki umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce w plasterki, przełożyć na sito i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w pióra (można zetrzeć na tarce jak cukinie). Również przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Cebula zmięknie i straci ostrość. Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i białych przerostów. Pokroić w paseczki, przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką i osłodzoną 1 łyżką cukru. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić. Warzywne składniki sałatki wymieszać. Ziarenka czosnku obrać i zatrzeć na drobnej tarce, dodać do pozostałych warzyw, wymieszać. W każdym słoiku umieścić 1-2 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Sałatkę przełożyć do słoików, dociskając i pozostawiając 2cm miejsca od góry. Składniki zalewy zagotować. Zalewą zalać surówkę, tak by warzywa były przykryte. Na wierch wlać łyżkę oleju, słoiki zakręcić. Gotowe słoiki zapasteryzować - na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzować tak słoiki przez około 5-10 minut.