Do góry

Przetwory Przepis na:

Warzywny sos słodko-kwaśny do ryżu lub makaronu.

Warzywny sos słodko-kwaśny do ryżu lub makaronu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 4089

Cukiniowy sos warzywny słodko-kwaśny robię co roku. A w tym roku wzbogaciłam go o jeden składnik. O pędy bambusa. No i jest w tym roku bardziej gęsty.

Składniki

  • 2 duże cukinie . Muszą być dojrzałe, bo wówczas sos nie jest wodnisty. 2 papryki czerwone 2 papryczki chili 3-4 cebule 1/2 główk
  • 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów krojonych 1 puszka pędów bambusa fasolka szparagowa świeża lub 1 puszka konserwowej,
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki drobnej soli morskiej ziele angielskie, pieprz ziarnisty liść laurowy w ilościach dowolnych
  • groszek świeży lub konserwowy
  • kawałek imbiru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
    Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przyprawy.

  2. Cebulę, czosnek , imbir i paprykę pokroić. Papryczkę chili pokroić drobno.

  3. Dodać do cukinii i dusić dalej pod przykryciem.
    Gdy cebula rozgotuje się lekko , dodać koncentrat .
    Dodać pozostałe warzywa.

  4. Uwaga! Nie wylewać soku z puszek. Sok dodać do cukinii.
    W soku ananasowym rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do sosu ciągle mieszając od dna.

  5. Podawać z ryżem lub makaronem.


  6. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
    Wyszło 12 słoików półlitrowych.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń