Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co roku robię konserwy na wakacje, na wyjazd na Mazury. Takie domowe najlepsze. Takie mięsko może być dodatkiem do chleba albo bazą na zupę. Słoiki też sprawdzają się w domu. Można dłużej przechować ugotowane mięso.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Mięso dokładnie umyć i umieścić w dużym garnku. Nalać zimnej wody tak, żeby mięso było całe w wodzie ( ok. 4 l ). Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i łyżeczkę soli. Gotować ok. 3 godziny ( albo dłużej ) na wolny ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wywar wystudzić i przecedzić. Dokładnie obrać mięso z kości. Większe kawałki mięsa pokroić. Dodać majeranek, czosnek, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Mięso przekładać do słoików ( słoiki muszą być wyparzone i nakrętki też ) i zalewać przecedzonym wywarem. Słoiki dokładnie pozamykać. Słoiki umieścić w garnku. Dno garnka wyłożyć wcześniej ściereczką. Zalać ciepłą wodą pod nakrętki. Pasteryzować ok 15 min. Wystudzić. Gotowe słoiki trzeba wstawić do lodówki, żeby galareta stężała. Smacznego