Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co roku robię konserwy na wakacje, na wyjazd na Mazury. Takie domowe najlepsze. Takie mięsko może być dodatkiem do chleba albo bazą na zupę. Słoiki też sprawdzają się w domu. Można dłużej przechować ugotowane mięso.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1361
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 511
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3521
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1170
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1361
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 511
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3521
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1170
Składniki
Mięso dokładnie umyć i umieścić w dużym garnku. Nalać zimnej wody tak, żeby mięso było całe w wodzie ( ok. 4 l ). Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i łyżeczkę soli. Gotować ok. 3 godziny ( albo dłużej ) na wolny ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wywar wystudzić i przecedzić. Dokładnie obrać mięso z kości. Większe kawałki mięsa pokroić. Dodać majeranek, czosnek, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Mięso przekładać do słoików ( słoiki muszą być wyparzone i nakrętki też ) i zalewać przecedzonym wywarem. Słoiki dokładnie pozamykać. Słoiki umieścić w garnku. Dno garnka wyłożyć wcześniej ściereczką. Zalać ciepłą wodą pod nakrętki. Pasteryzować ok 15 min. Wystudzić. Gotowe słoiki trzeba wstawić do lodówki, żeby galareta stężała. Smacznego