Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co roku robię konserwy na wakacje, na wyjazd na Mazury. Takie domowe najlepsze. Takie mięsko może być dodatkiem do chleba albo bazą na zupę. Słoiki też sprawdzają się w domu. Można dłużej przechować ugotowane mięso.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1635
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1107
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 460
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1635
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1107
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 460
Składniki
Mięso dokładnie umyć i umieścić w dużym garnku. Nalać zimnej wody tak, żeby mięso było całe w wodzie ( ok. 4 l ). Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i łyżeczkę soli. Gotować ok. 3 godziny ( albo dłużej ) na wolny ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wywar wystudzić i przecedzić. Dokładnie obrać mięso z kości. Większe kawałki mięsa pokroić. Dodać majeranek, czosnek, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Mięso przekładać do słoików ( słoiki muszą być wyparzone i nakrętki też ) i zalewać przecedzonym wywarem. Słoiki dokładnie pozamykać. Słoiki umieścić w garnku. Dno garnka wyłożyć wcześniej ściereczką. Zalać ciepłą wodą pod nakrętki. Pasteryzować ok 15 min. Wystudzić. Gotowe słoiki trzeba wstawić do lodówki, żeby galareta stężała. Smacznego