Wiśnie w soku własnym pasteryzowane. Doskonałe do ciast. Pyszne do deserów. Idealne na zimowe wieczory.
Wiśnie w soku własnym
Składniki
- wiśnie 1 kg
- cukier ok. 50 dag
Składniki
- wiśnie 1 kg
- cukier ok. 50 dag

Etapy przygotowania
Wiśnie płuczemy a następnie drylujemy. Zasypujemy cukrem - ilość zależy od tego jak kwaśne są wiśnie. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie owoce puszczą sok. Do słoików nakładamy wydrylowane wiśnie i zalewamy sokiem, który puściły. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10-15 min. - w zależności od wielkości słoików i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu odstawiamy do spiżarni.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 206
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 206



Składniki
- wiśnie 1 kg
- cukier ok. 50 dag
Wiśnie płuczemy a następnie drylujemy. Zasypujemy cukrem - ilość zależy od tego jak kwaśne są wiśnie. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie owoce puszczą sok. Do słoików nakładamy wydrylowane wiśnie i zalewamy sokiem, który puściły. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10-15 min. - w zależności od wielkości słoików i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu odstawiamy do spiżarni.
Najlepsze :-)
Samo dobro!
Pyszne wisienki :)