Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki w słoiczkach na zimę.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 66
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 43
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 66
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 43
Składniki
Surowe buraczki i paprykę ścieram w robocie kuchennym za pomocą tarczy do warzyw po koreańsku. Warzywa umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Do warzyw dodaję sól, paprykę w płatkach, czosnek, olej i miód. Dokładnie mieszam i pozostawiam na 3 godziny.
Po upływie 3 godzin( warzywa zmiękną i puszczą sok)stawiam garnek na ogniu i doprowadzam do zagotowania. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ,aż buraczki będą al dente (często mieszamy). Do półmiękkich warzyw dodaję ocet i koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję do smaku i gotuję jeszcze około 20 minut. Gorącą sałatkę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia.
Porada: Miód można zastąpić cukrem. Do buraczków dodałam domowy ocet porzeczkowy. Wy możecie dodać swój ulubiony.