Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki w słoiczkach na zimę.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1025
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8746
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3137
Polecam.
Odsłon: 1944
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1025
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8746
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3137
Polecam.
Odsłon: 1944
Składniki
Surowe buraczki i paprykę ścieram w robocie kuchennym za pomocą tarczy do warzyw po koreańsku. Warzywa umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Do warzyw dodaję sól, paprykę w płatkach, czosnek, olej i miód. Dokładnie mieszam i pozostawiam na 3 godziny.
Po upływie 3 godzin( warzywa zmiękną i puszczą sok)stawiam garnek na ogniu i doprowadzam do zagotowania. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ,aż buraczki będą al dente (często mieszamy). Do półmiękkich warzyw dodaję ocet i koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję do smaku i gotuję jeszcze około 20 minut. Gorącą sałatkę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia.
Porada: Miód można zastąpić cukrem. Do buraczków dodałam domowy ocet porzeczkowy. Wy możecie dodać swój ulubiony.