Do góry

Przetwory Przepis na:

Wyborna sałatka z buraczków ćwikłowych

Wyborna sałatka z buraczków ćwikłowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 739

Buraczki w słoiczkach na zimę.

Składniki

  • 5 kg obranych surowych buraczków ćwikłowych
  • 0,5-0,6 kg świeżej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki octu owocowego (u mnie domowy)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wyborna sałatka z buraczków ćwikłowych

Przygotowanie

  1. Surowe buraczki i paprykę ścieram w robocie kuchennym za pomocą tarczy do warzyw po koreańsku. Warzywa umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Do warzyw dodaję sól, paprykę w płatkach, czosnek, olej i miód. Dokładnie mieszam i pozostawiam na 3 godziny.

  2. Po upływie 3 godzin( warzywa zmiękną i puszczą sok)stawiam garnek na ogniu i doprowadzam do zagotowania. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ,aż buraczki będą al dente (często mieszamy). Do półmiękkich warzyw dodaję ocet i koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję do smaku i gotuję jeszcze około 20 minut. Gorącą sałatkę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia.

  3. Porada:
    Miód można zastąpić cukrem. Do buraczków dodałam domowy ocet porzeczkowy. Wy możecie dodać swój ulubiony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń