Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48632

Dodano:

Odsłon: 3136

Zawsze korzystamy ze sprawdzonego przepisu. Tym razem skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;)

Składniki

  • 3 litry letniej, przegotowanej wody
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 30 g chrzanu
  • 250 ml kwasu z ogórków kiszonych
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na plastry.
    Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka).
    Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej brać.
    Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią wodą.
    Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni.
    Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito.
    W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego 2018 Znowu chyba się powtórzę hehehe.
Babcie i mamy takie, lub podobne robiły, a jakie to jest pyszne, to wiedzą tylko Ci, co taki robią/robili xD
Odpowiedzi: 6 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 lutego 2018 Tez mam nastawiony w domu, ale nigdy nie dawalam kwasu z pod ogórkow, trzeba sprobowac przy nsatepnej partii :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń