Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz.biały. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;)
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Składniki
Przygotować duży słoik szklany lub gliniane naczynie. Na zakwas na jeden barszcz wystarczy naczynie o pojemności 1-1,5 l. Uwaga! w metalowych naczyniach nie robi się zakwasu!
Wlać wodę do naczynia, woda nie może być gorąca! Posolić, dodać mąkę tyle aby było troszkę rzadsze niż kupcza śmietana. Dodać pozostałe składniki - wszystko razem dokładnie wymieszać. Do mieszania używamy tylko i wyłącznie drewnianej łyżki!!!!
Naczynie przykryć złożoną gazą i przymocować gumką lub jakimś sznurkiem. Zakwas trzeba mieszać drewnianą łyżką 3-5 razy dziennie.
Czas kiszenia to od 3-5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. To czy zakwas jest gotowy czuć, powinien ładnie pachnieć kiszonką. Jak już ukiśnie zlać przez drobne sito i rozlać do sloików. Gotowy zakwas może stać w lodówce nawet 2 tygodnie