Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz.biały. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Składniki
Przygotować duży słoik szklany lub gliniane naczynie. Na zakwas na jeden barszcz wystarczy naczynie o pojemności 1-1,5 l. Uwaga! w metalowych naczyniach nie robi się zakwasu!
Wlać wodę do naczynia, woda nie może być gorąca! Posolić, dodać mąkę tyle aby było troszkę rzadsze niż kupcza śmietana. Dodać pozostałe składniki - wszystko razem dokładnie wymieszać. Do mieszania używamy tylko i wyłącznie drewnianej łyżki!!!!
Naczynie przykryć złożoną gazą i przymocować gumką lub jakimś sznurkiem. Zakwas trzeba mieszać drewnianą łyżką 3-5 razy dziennie.
Czas kiszenia to od 3-5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. To czy zakwas jest gotowy czuć, powinien ładnie pachnieć kiszonką. Jak już ukiśnie zlać przez drobne sito i rozlać do sloików. Gotowy zakwas może stać w lodówce nawet 2 tygodnie