Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz.biały. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;)
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11074
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3506
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1194
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4201
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 372
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11074
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3506
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1194
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4201
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 372
Składniki
Przygotować duży słoik szklany lub gliniane naczynie. Na zakwas na jeden barszcz wystarczy naczynie o pojemności 1-1,5 l. Uwaga! w metalowych naczyniach nie robi się zakwasu!
Wlać wodę do naczynia, woda nie może być gorąca! Posolić, dodać mąkę tyle aby było troszkę rzadsze niż kupcza śmietana. Dodać pozostałe składniki - wszystko razem dokładnie wymieszać. Do mieszania używamy tylko i wyłącznie drewnianej łyżki!!!!
Naczynie przykryć złożoną gazą i przymocować gumką lub jakimś sznurkiem. Zakwas trzeba mieszać drewnianą łyżką 3-5 razy dziennie.
Czas kiszenia to od 3-5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. To czy zakwas jest gotowy czuć, powinien ładnie pachnieć kiszonką. Jak już ukiśnie zlać przez drobne sito i rozlać do sloików. Gotowy zakwas może stać w lodówce nawet 2 tygodnie