Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz.biały. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22487
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14776
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4574
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43918
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22487
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14776
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4574
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43918
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Składniki
Przygotować duży słoik szklany lub gliniane naczynie. Na zakwas na jeden barszcz wystarczy naczynie o pojemności 1-1,5 l. Uwaga! w metalowych naczyniach nie robi się zakwasu!
Wlać wodę do naczynia, woda nie może być gorąca! Posolić, dodać mąkę tyle aby było troszkę rzadsze niż kupcza śmietana. Dodać pozostałe składniki - wszystko razem dokładnie wymieszać. Do mieszania używamy tylko i wyłącznie drewnianej łyżki!!!!
Naczynie przykryć złożoną gazą i przymocować gumką lub jakimś sznurkiem. Zakwas trzeba mieszać drewnianą łyżką 3-5 razy dziennie.
Czas kiszenia to od 3-5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. To czy zakwas jest gotowy czuć, powinien ładnie pachnieć kiszonką. Jak już ukiśnie zlać przez drobne sito i rozlać do sloików. Gotowy zakwas może stać w lodówce nawet 2 tygodnie