Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10167

Dodano:

Odsłon: 10025

Na mące razowej pszennej. Można zrobić wcześniej.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zakwas na barszcz biały można zrobić wcześniej a potem przechowywać go w lodówce. Tym się różni od zakwasu żurkowego, że jest wykonany na mące pszennej- może to być nawet maka tortowa, ale razowa jest bardziej wartościowa.

    Do słoika wsypałam mąkę, dodałam sól, ziele, liście i chili. Dolałam wodę- najpierw mniej i rozmieszałam aby nie powstały grudki. A potem dolałam tyle wody aby zakwas był jak ciasto na lane kluski. Zgniotłam jeszcze lekko czosnek i dodałam.

    Zakwas zostawiłam w kuchni z niezakręconą przykrywką- po 4- 5 dniach powinien ładnie pachnieć i być dobry.

    Tak przygotowany zakwas można zakręcić i trzymać w lodówce do Świąt.

    Oczywiście kiedyś robiło się barszcz na kiszonym zielu barszczu, ale teraz już się nie chodzi po polach w jego poszukiwaniu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Halszka6 03 kwietnia Kto pisze te przepisy??!!! PISZE SIE MĄKA PSZENNA a nie "przenna" - to raz a dwa - czy smaker zawiera aż tak ważne treści, żeby do skomentowania używać loginu i hasła o ośmiu znakach, małej i dużej litery??? nie przesadzamy troszkę??? to tylko przepisy kulinarne i to nie wszystkie dobre. :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 18 marca Jak zawsze myślisz znacznie wcześniej o świętach. A przepis bardzo się przyda. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 15 marca Super, widzę że przygotowania idą pełną parą :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 15 marca Super,na czerwony robię zawsze,a na biały przyznaje się bez bicia jeszcze nie robiłam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń