Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 3141

Dodano:

Odsłon: 12465

Robię zawsze tego dużo. Uwielbiamy barszcz czerwony i nie wyobrażamy sobie tej zupy aby była z torebki.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 całe kromki lub okrojone skórki chleba razowego ( na prawdziwym zakwasie)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 4 ząbki czosnku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na barszcz czerwony

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry, przekładamy do kamiennego garnka lub dużego słoja.
    Dodajemy pokrojony w słupki czosnek oraz pozostałe składniki.
    Zalewamy 2 litrami ciepłej, przegotowanej wody i przykrywamy ściereczką.
    Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie odcedzamy zakwas.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń