Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zalewa do korniszonów siostry Anastazji to klasyczny i prosty w przygotowaniu płyn, który sprawia, że wszystkie kiszonki są po prostu wyjątkowo pyszne! Największa siła tkwi w prostocie. Sama zalewa składa się jedynie z wody i soli w idealnie dobranych proporcjach. Wbrew pozorom, wcale nie trzeba dodawać całej masy przypraw. Nie zapomnij o kilku dodatkach, które są niezbędne ogórkom w trakcie zalewania. Muszą znaleźć się tu oczywiście: czosnek, chrzan i koper. Liście porzeczki mogą dziwić, ale niepotrzebnie. To właśnie dzięki nim korniszony będą chrupiące i jędrne przez długi czas.
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 314
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4421
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 390
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29420
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 314
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4421
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 390
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29420
Składniki
Po upakowaniu ogórków do słoików, przygotuj zalewę. Rozpuść sól we wskazanej ilości wody. Dodaj do niej ocet oraz cukier. Podane ilości składników dotyczą przygotowania litra zalewy. Jeśli potrzebujesz mniej lub więcej, przelicz je odpowiednio.
Do ogórków dołóż przekrojony czosnek, chrzan, koper i liście czarnej porzeczki. Możesz też ułożyć je na spodzie słoików, przed włożeniem do nich ogórków. Korniszony możesz zalewać zarówno zimną, jak i gorącą lub wrzącą zalewą.