Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zalewa na ogórki kiszone to nie tylko woda i sól. To przede wszystkim odpowiednie przygotowanie samych ogórków, czyli zamoczenie ich w lodzie. Do tego warto przygotować dodatki w odpowiednich proporcjach. Przygotowaliśmy dla ciebie ściągę, z którą przygotujesz najlepszą zalewę na ogórki kiszone. Możesz ją proporcjonalnie zwiększać, w zależności od liczby słoików.
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 333
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8662
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2991
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 945
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 333
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8662
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2991
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 945
Składniki
Po umyciu i wyszorowaniu ogórków, zalej je zimną wodą z lodem. Pozostaw je tak na pół godziny.
Do garnka wlej litr wody, wsyp kopiastą łyżkę soli. Zagotuj, mieszając aż sól całkowicie się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia – zalewa powinna być chłodna albo letnia przed zalaniem ogórków.
Przygotuj teraz dodatki. Gałązki koperku możesz podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku obierz, lekko zmiażdż nożem. Kawałek chrzanu podziel na paski.
Teraz możesz zacząć przygotowywać ogórki kiszone. Do każdego słoika włóż koperek, czosnek, chrzan i wsyp gorczycę. Ogórki odsączone z lodowatej wody umieszczaj blisko siebie, bardzo ciasno. Następnie wlej przygotowaną zalewę.