Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zalewa na ogórki kiszone to nie tylko woda i sól. To przede wszystkim odpowiednie przygotowanie samych ogórków, czyli zamoczenie ich w lodzie. Do tego warto przygotować dodatki w odpowiednich proporcjach. Przygotowaliśmy dla ciebie ściągę, z którą przygotujesz najlepszą zalewę na ogórki kiszone. Możesz ją proporcjonalnie zwiększać, w zależności od liczby słoików.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Po umyciu i wyszorowaniu ogórków, zalej je zimną wodą z lodem. Pozostaw je tak na pół godziny.
Do garnka wlej litr wody, wsyp kopiastą łyżkę soli. Zagotuj, mieszając aż sól całkowicie się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia – zalewa powinna być chłodna albo letnia przed zalaniem ogórków.
Przygotuj teraz dodatki. Gałązki koperku możesz podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku obierz, lekko zmiażdż nożem. Kawałek chrzanu podziel na paski.
Teraz możesz zacząć przygotowywać ogórki kiszone. Do każdego słoika włóż koperek, czosnek, chrzan i wsyp gorczycę. Ogórki odsączone z lodowatej wody umieszczaj blisko siebie, bardzo ciasno. Następnie wlej przygotowaną zalewę.