Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zielone pomidory w słoikach jest idealny dla osób, które mają jeszcze niedojrzałe pomidory pozostawione w ogrodzie, a nadchodzące chłody nie pozwolą im dojrzeć. Marynowane zielone pomidory można wykorzystać na milion różnych sposobów! Możesz je zjeść bezpośrednio ze słoika, ułożyć na kanapkach lub w burgerach, dodać do sałatki lub zaserwować z tostami lub daniami mięsnymi. Wykonując zielone pomidory według tej receptury, otrzymasz lekko pikantne pikle o aromacie pieprzu czarnego i liści laurowych. Ostrą, czerwoną paprykę możesz dodać wedle uznania. Dla amatorów ostrych przekąsek sugerujemy dodanie całej papryczki na jedną porcję pomidorów.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 284
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1400
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 261
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 984
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 284
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1400
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 261
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 984
Składniki
Umyj i osusz pomidory, przekrój na połówki lub ćwiartki. Na dno czystych, wyparzonych słoików wrzuć kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Jeśli preferujesz ostrzejsze smaki, dodaj kilka plasterków papryczki chili (bez nasion). Następnie ułóż fragmenty pomidorów (dość ciasno, lecz tak, by ich nie ściskać).
Zagotuj wszystkie składniki marynaty i zalej nią słoiki z pomidorami. Wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręć słoiki. Dodatkowo pasteryzuj słoiki przez 10-15 minut, następnie odwracaj je do góry dnem, ustawiaj na ręczniku i przykryj kocem do pełnego wystygnięcia. Zielone pomidory są gotowe po około tygodniu od przygotowania, gdy w pełni przesycą się smakiem marynaty.