Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jesienią i zimą przydają się przetwory z nadwyżką witaminy C i witamin z grupy B (plus mnóstwa minerałów) przepis 2 w 1 : konfitura i mus do deserów, 6 słoiczków 150/180ml.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2314
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 760
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 424
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 184
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 119
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2314
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 760
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 424
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 184
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 119
Składniki
Zmiękczanie pigwy Pigwę myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych. Kroję w kostkę za pomocą kratki do frytek :) i krojenie trwa 3 minuty :) Wlewam na dno garnka 1/4 szklanki wody, żeby pigwa nie przywierała do dna. Zasypuje cukrem i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut. Puści sok i lekko zmięknie. W tym czasie przygotowuję już słoiki - taka organizacja czasu, żeby zmieścić się w godzinie:)
Konfitura Dodaję umytą żurawinę, mieszam i dalej gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Od czasu d czasu (co mniej więcej 10 minut mieszam). Pigwa ma dużo pektyn, a żurawina bardzo ładnie się żeluje, więc konfitura jest bardzo bardzo gęsta i szybko się robi.
Wekowanie Do umytych i wysterylizowanych słoików - gorących nakładam gorącą zawartość, czyszczę gwinty raz jeszcze przed zakręceniem. Odstawiam do wystudzenia do góry dnem, na całą noc. (przed dodaniem żurawiny wstawiam je do piekarnika na 120 stopni 30 minut-tyle ile robi się konfitura) Czynię to z 4/6 zawartości - 4 słoiczki zawekowane :) Zimą do wyżerania łyżką wprost ze słoika :) albo do naleśników, chlebka, białego serka, owsianki do słoika do pracy, dodatek do deserów jak panna cotta, sernik, lody, jako wkładka do muffinków lub kruchych ciastek, do mięs, sosów itd.... i moje ulubione śniadanie na ciepło - bundz z żurawiną, a przepis - wystarczy skopiować link https://smaker.pl/przepis-sniadanie-na-cieplo-samo-sie-robi-bundz-z-zurawina,152852,domowapiwniczka.html
Mus do deserów Do pozostałej ilości konfitury dolewam pół szklanki wody, zagotowuję. Przecieram przez sitko i drobncy oczkach, aby oddzielić skórki i pestki od miąższu. Zagotowuję i wekuję tak jak konfiturę. 2 słoiczki :) delikatna witaminka :) Ale to dobre !