Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2436
Dodano: 15.10.2017
Odsłon: 7908
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Zmiękczanie pigwy
Pigwę myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych. Kroję w kostkę za pomocą kratki do frytek :) i krojenie trwa 3 minuty :)
Wlewam na dno garnka 1/4 szklanki wody, żeby pigwa nie przywierała do dna.
Zasypuje cukrem i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut. Puści sok i lekko zmięknie.
W tym czasie przygotowuję już słoiki - taka organizacja czasu, żeby zmieścić się w godzinie:)
Konfitura
Dodaję umytą żurawinę, mieszam i dalej gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Od czasu d czasu (co mniej więcej 10 minut mieszam).
Pigwa ma dużo pektyn, a żurawina bardzo ładnie się żeluje, więc konfitura jest bardzo bardzo gęsta i szybko się robi.
Wekowanie
Do umytych i wysterylizowanych słoików - gorących nakładam gorącą zawartość, czyszczę gwinty raz jeszcze przed zakręceniem. Odstawiam do wystudzenia do góry dnem, na całą noc.
(przed dodaniem żurawiny wstawiam je do piekarnika na 120 stopni 30 minut-tyle ile robi się konfitura)
Czynię to z 4/6 zawartości - 4 słoiczki zawekowane :)
Zimą do wyżerania łyżką wprost ze słoika :) albo do naleśników, chlebka, białego serka, owsianki do słoika do pracy, dodatek do deserów jak panna cotta, sernik, lody, jako wkładka do muffinków lub kruchych ciastek, do mięs, sosów itd.... i moje ulubione śniadanie na ciepło - bundz z żurawiną, a przepis - wystarczy skopiować link https://smaker.pl/przepis-sniadanie-na-cieplo-samo-sie-robi-bundz-z-zurawina,152852,domowapiwniczka.html
Mus do deserów
Do pozostałej ilości konfitury dolewam pół szklanki wody, zagotowuję. Przecieram przez sitko i drobncy oczkach, aby oddzielić skórki i pestki od miąższu.
Zagotowuję i wekuję tak jak konfiturę. 2 słoiczki :) delikatna witaminka :) Ale to dobre !
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 15 października 2017Zgłoś do usunięcia
Ty to masz rozmach, tyle fajnych przetworów, że nie sposób wszystko ogarnąć ;)Czasem coś tam w domu się robi, ale nie w takiej ilości :) Odpowiedzi: 3 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz