Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka śledziowa z pieczarkami w tym wydaniu to całkowicie nowy pomysł a tym samym przepis na śledzia.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 35
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3536
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 35
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3536
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok.
Płatów śledziowych tym razem NIE moczymy, opłukujemy je tylko pod bieżącą wodą i kroimy w niedużą kosteczkę. Pokrojone śledzie przekładamy do misy, zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i odstawiamy na przynajmniej 20h w chłodne miejsce. Ze względu na zapachy misę najlepiej przykryć np. folią.
Na drugi dzień, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki nie większe od kawałków śledzia, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebule kroimy w kosteczkę. Wszystkie te 3 składniki podsmażamy na maśle klarowanym aż do chwili kiedy marchewka zmięknie. Studzimy.
Śledzie odcedzamy z zalewy, dodajemy do nich podsmażone warzywa oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dobrze mieszamy. Sałatkę dobrze jest przygotować z 1-2h przed podaniem. Rada: W tym przepisie koncentrat jest przyprawą i decyduje o końcowym smaku sałatki więc jego ilość określcie sami smakując podczas mieszania.