Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka bardzo lekka, w cudownie zielonym kolorze Pachnie ziołami, a delikatny sos winegret dodaje jej charakteru. Bardzo prosta i szybka w przyrządzaniu .Wystarczy tylko wcześniej przyrządzić sobie sos, aby nabrał mocy.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 238
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 305
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 58
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 238
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 305
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 58
Składniki
Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki.
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł.
Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało.
Śliwki kroimy w cienkie paseczki.
Zieleninę. oprócz bazylii, siekamy.
Dwa jajka kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki, oprócz jajek, mieszamy. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi jajkami, wykładamy na półmisek i polewamy sosem.
Przed podaniem zamieszać delikatnie jeszcze raz w celu zintegrowania się składników i sosu, ułożyć na wierzchu cząstki pozostałych jajek.
Moja rada: śliwki można wcześniej dodać do przygotowanego sosu, aby napęczniały i stały się miękkie.