Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka w tym roku mi nie obrodziła, dlatego doceniam to co mam. Trzymam ją w zamrażalce i wydzielam jak skarb.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6020
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3391
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17787
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 91
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3071
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6020
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3391
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17787
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 91
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3071
Składniki
Brukselkę zawsze przechowuję w zamrażalce, traci wtedy swój gorzkawy smak. Zazwyczaj podaję ją do obiadu razem z ziemniakami, dlatego nie gotuję brukselki w osobnym garnku. Na garnku w którym gotuję ziemniaki stawiam sitko do gotowania na parze i w ten sposób przygotowuję brukselkę. Dzięki temu zachowuję więcej witamin i zużywam mniej energii.
Jeżeli jednak trzeba ugotować brukselkę, należy przestrzegać kilku zasad. Żeby kapustka straciła swój gorzki smak, gotuje się ją z dodatkiem soli i cukru. Na litr wody dajemy jedną łyżeczkę soli i jedną cukru.
Świeżą brukselkę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 5-6 minut. Brukselkę mrożoną gotujemy 7-8 minut. Brukselkę na parze przyrządzamy 10 minut.
Aby przyspieszyć przygotowanie kapustek, przy usuwaniu zewnętrznych liści należy naciąć trzonki na krzyż.
Po ugotowaniu brukselki, na patelni rozpuszczam masło, podsmażam na nim bułkę tartą i wrzucam brukselkę. Chwilę podgrzewam mieszając. Do smaku dodaję odrobinę soli. Drugim sposobem jest podanie brukselki prosto z wody. Lekko dosolona zachwyca swoim wyrazistym smakiem.