Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka w tym roku mi nie obrodziła, dlatego doceniam to co mam. Trzymam ją w zamrażalce i wydzielam jak skarb.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 37
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 655
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10876
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2327
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 37
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 655
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10876
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2327
Składniki
Brukselkę zawsze przechowuję w zamrażalce, traci wtedy swój gorzkawy smak. Zazwyczaj podaję ją do obiadu razem z ziemniakami, dlatego nie gotuję brukselki w osobnym garnku. Na garnku w którym gotuję ziemniaki stawiam sitko do gotowania na parze i w ten sposób przygotowuję brukselkę. Dzięki temu zachowuję więcej witamin i zużywam mniej energii.
Jeżeli jednak trzeba ugotować brukselkę, należy przestrzegać kilku zasad. Żeby kapustka straciła swój gorzki smak, gotuje się ją z dodatkiem soli i cukru. Na litr wody dajemy jedną łyżeczkę soli i jedną cukru.
Świeżą brukselkę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 5-6 minut. Brukselkę mrożoną gotujemy 7-8 minut. Brukselkę na parze przyrządzamy 10 minut.
Aby przyspieszyć przygotowanie kapustek, przy usuwaniu zewnętrznych liści należy naciąć trzonki na krzyż.
Po ugotowaniu brukselki, na patelni rozpuszczam masło, podsmażam na nim bułkę tartą i wrzucam brukselkę. Chwilę podgrzewam mieszając. Do smaku dodaję odrobinę soli. Drugim sposobem jest podanie brukselki prosto z wody. Lekko dosolona zachwyca swoim wyrazistym smakiem.