Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka w tym roku mi nie obrodziła, dlatego doceniam to co mam. Trzymam ją w zamrażalce i wydzielam jak skarb.
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 21
Polecam.
Odsłon: 338
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 103
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 120
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 21
Polecam.
Odsłon: 338
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 103
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 120
Składniki
Brukselkę zawsze przechowuję w zamrażalce, traci wtedy swój gorzkawy smak. Zazwyczaj podaję ją do obiadu razem z ziemniakami, dlatego nie gotuję brukselki w osobnym garnku. Na garnku w którym gotuję ziemniaki stawiam sitko do gotowania na parze i w ten sposób przygotowuję brukselkę. Dzięki temu zachowuję więcej witamin i zużywam mniej energii.
Jeżeli jednak trzeba ugotować brukselkę, należy przestrzegać kilku zasad. Żeby kapustka straciła swój gorzki smak, gotuje się ją z dodatkiem soli i cukru. Na litr wody dajemy jedną łyżeczkę soli i jedną cukru.
Świeżą brukselkę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 5-6 minut. Brukselkę mrożoną gotujemy 7-8 minut. Brukselkę na parze przyrządzamy 10 minut.
Aby przyspieszyć przygotowanie kapustek, przy usuwaniu zewnętrznych liści należy naciąć trzonki na krzyż.
Po ugotowaniu brukselki, na patelni rozpuszczam masło, podsmażam na nim bułkę tartą i wrzucam brukselkę. Chwilę podgrzewam mieszając. Do smaku dodaję odrobinę soli. Drugim sposobem jest podanie brukselki prosto z wody. Lekko dosolona zachwyca swoim wyrazistym smakiem.