Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93627
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2663
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3499
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1602
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2267
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93627
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2663
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3499
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1602
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2267
Składniki
Wodę wymieszać w garnku z octem, olejem, sokiem cytrynowym oraz przyprawami i zagotować.
Buraki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Polecam użyć tarki maszynowej, ponieważ surowe buraki są twarde i w tarcie ręczne trzeba włożyć trochę wysiłku.
Przełożyć starte buraczki do garnka z zalewą, wymieszać i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dolać wody. U mnie duszenie buraczków trwało ok. 35-40 minut.