Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 155
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 155
Składniki
Wodę wymieszać w garnku z octem, olejem, sokiem cytrynowym oraz przyprawami i zagotować.
Buraki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Polecam użyć tarki maszynowej, ponieważ surowe buraki są twarde i w tarcie ręczne trzeba włożyć trochę wysiłku.
Przełożyć starte buraczki do garnka z zalewą, wymieszać i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dolać wody. U mnie duszenie buraczków trwało ok. 35-40 minut.