Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i smaczna sałatka z buraków ćwikłowych, które są wspaniałym dodatkiem do każdego, tradycyjnego obiadu.
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1910
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 33
Polecam.
Odsłon: 738
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1910
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 33
Polecam.
Odsłon: 738
Składniki
Buraki gotujemy do miękkości i obieramy, odstawiamy. Zalewę wraz z papryką zagotowujemy, ocet dodajemy jak już papryka będzie al-dente, gotujemy chwilę i zalewamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki na 24 godziny.
Po tym czasie odlewamy zalewę, a buraki mielimy lub trzemy na dużych oczkach. Zalewę nie wylewamy, można używać ją do gotowania barszczu.
Słoiczki myjemy i osuszamy. Przekładamy starte buraczki do nich na 2 cm od góry i dolewamy zalewę. Wycieramy krawędz słoika do sucha i zakręcamy mocno zakrętkę. Zagotowujemy je ok. 10-15 minut (od zagotowania). Studzimy i wynosimy do spiżarni. Uwagi: Jeżeli lubimy bardziej kawśne buraczki możemy zmniejszyć ilość wody do 3 szklanek. Przy 6 szklankach dla moich domowników i dla mnie są odpowiednio kwaśne. Każdy musi to sam wypróbować i dopasowac kwasowość do swoich kubków smakowych.