Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i smaczna sałatka z buraków ćwikłowych, które są wspaniałym dodatkiem do każdego, tradycyjnego obiadu.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 115
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 65
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 194
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4342
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 115
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 65
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 194
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4342
Składniki
Buraki gotujemy do miękkości i obieramy, odstawiamy. Zalewę wraz z papryką zagotowujemy, ocet dodajemy jak już papryka będzie al-dente, gotujemy chwilę i zalewamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki na 24 godziny.
Po tym czasie odlewamy zalewę, a buraki mielimy lub trzemy na dużych oczkach. Zalewę nie wylewamy, można używać ją do gotowania barszczu.
Słoiczki myjemy i osuszamy. Przekładamy starte buraczki do nich na 2 cm od góry i dolewamy zalewę. Wycieramy krawędz słoika do sucha i zakręcamy mocno zakrętkę. Zagotowujemy je ok. 10-15 minut (od zagotowania). Studzimy i wynosimy do spiżarni. Uwagi: Jeżeli lubimy bardziej kawśne buraczki możemy zmniejszyć ilość wody do 3 szklanek. Przy 6 szklankach dla moich domowników i dla mnie są odpowiednio kwaśne. Każdy musi to sam wypróbować i dopasowac kwasowość do swoich kubków smakowych.