Do góry

Sałatki Przepis na:

Caprese z awokado

Caprese z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 3859

Dodano:

Odsłon: 437

Caprese z awokado jest idealne zarówno na śniadanie, kolację, czy dodatek do obiadu. Jestem zdecydowanie fanką sałatki caprese i pojawia się ona u mnie dość często w różnych formach i z różnymi dodatkami. Awokado, oprócz czarnych oliwek, to jeden z moich ulubionych dodatków do tej włoskiej klasyki.

Składniki

  • 2-3 dojrzałe, soczyste pomidory (u mnie malinowe)
  • kulka mozzarelli (125g)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • listki świeżej bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw dokładnie myjemy pomidorki. Kroimy je w średniej grubości plasterki. Następnie tak samo kroimy mozzarellę. Z awokado usuwamy pestkę i obieramy go ze skórki. Kroimy w plasterki.

  2. Wszystkie pokrojone składniki układamy naprzemiennie na talerzu.

  3. Następnie do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek. Później zalewamy go oliwą i lekko solimy. Dokładnie mieszamy i taką mieszanką polewamy naszą sałatkę. Dodatkowo możemy ją lekko skropić octem balsamicznym.

  4. Tuż przed podaniem dodajemy kilka listków świeżej bazylii i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń