Do góry

Sałatki Przepis na:

Chrupiąca surówka

Chrupiąca surówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 2059

Dodano:

Odsłon: 10367

Surówka z białej kapusty do obiadu. Chrupiąca i dosyć ostra przez dodatek czerwonej cebuli. Przepyszna.

Składniki

  • ok. 1/4 główki białej kapusty
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz cytrynowy, cukier
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • koperek (pęczek)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, poszatkować w długie paski, cebulę drobno pokroić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na drobnej tarce. Koperek drobno posiekać. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, wymieszać, odstawić na 10 minut.

  2. Surówkę doprawić cukrem (ok. pół łyżeczki) i sokiem z cytryny.
    Na koniec dodać majonez i wymieszać. Surówka jest bardzo chrupiąca (jak to z kapusty :) Spora ilość cebuli powoduje, że jest dosyć ostra,ale smaki doskonale się balansują.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń