Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna surówka na zimę. Pyszna i prosta do przygotowania. Surówkę naprawdę warto przygotować, i wcale nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Sama miałam problem z jego podaniem, bo zazwyczaj takie przetwory robię „na oko”, czasem jest więcej marchewki, czasem mniej. Zawsze wychodzi pysznie.
Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam dwa rodzaje ryby, jedna w zalewie oc...
Odsłon: 8904
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 271
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 72
Pyszna przekąska na grilla, która świetnie sprawdzi się także na kolację czy...
Odsłon: 322
Stek z antrykotu to danie, które króluje na specjalne okazje, ale nie tylko....
Odsłon: 2335
Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis...
Odsłon: 266
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 72
Pyszna przekąska na grilla, która świetnie sprawdzi się także na kolację czy...
Odsłon: 322
Stek z antrykotu to danie, które króluje na specjalne okazje, ale nie tylko....
Odsłon: 2335
Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis...
Odsłon: 266
Składniki
Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wydrążyć miąższ z nasionami. Zetrzeć na tarce w plasterki, przełożyć na sito i posolić 2 łyżkami soli. Wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w pióra (można zetrzeć na tarce jak cukinie). Wymieszać z cukinią i odstawić. Cukinia straci nadmiar wody, a cebula zmięknie i straci ostrość. Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić. Warzywne składniki sałatki wymieszać. Ziarenka czosnku obrać i zatrzeć na drobnej tarce, dodać do pozostałych warzyw, wymieszać. W każdym słoiku umieścić 1-2 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Sałatkę przełożyć do słoików, dociskając i pozostawiając 2cm miejsca od góry. Składniki zalewy zagotować. Zalewą zalać surówkę, tak by warzywa były przykryte. Na wierch wlać łyżkę oleju, słoiki zakręcić. Gotowe słoiki zapasteryzować - na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzować tak słoiki przez około 5-10 minut.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka w 5 minut
Sałatki
Sałatka z surowego kalafiora
Sałatki
Szybka sałatka na lato
Sałatki
surówka z czerwonej kapusty z malinami
Sałatka w 5 minut
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 72
Sałatka z surowego kalafiora
W formie zupy krem, zapiekanki lub gotowany na parze – zazwyczaj tak podajemy...
Odsłon: 1003