Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna surówka na zimę. Pyszna i prosta do przygotowania. Surówkę naprawdę warto przygotować, i wcale nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Sama miałam problem z jego podaniem, bo zazwyczaj takie przetwory robię „na oko”, czasem jest więcej marchewki, czasem więcej papryki. Zawsze wychodzi pysznie.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 429
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5445
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 429
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5445
Składniki
Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wydrążyć miąższ z nasionami. Zetrzeć na tarce w plasterki, przełożyć na sito i posolić 2 łyżkami soli. Wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w pióra (można zetrzeć na tarce jak cukinie). Wymieszać z cukinią i odstawić. Cukinia straci nadmiar wody, a cebula zmięknie i straci ostrość. Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i białych przerostów. Pokroić w paseczki, przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką i osłodzoną 1 łyżką cukru. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić. Warzywne składniki sałatki wymieszać. Ziarenka czosnku obrać i zatrzeć na drobnej tarce, dodać do pozostałych warzyw, wymieszać. W każdym słoiku umieścić 1-2 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Sałatkę przełożyć do słoików, dociskając i pozostawiając 2cm miejsca od góry. Składniki zalewy zagotować. Zalewą zalać surówkę, tak by warzywa były przykryte. Na wierch wlać łyżkę oleju, słoiki zakręcić. Gotowe słoiki zapasteryzować - na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzować tak słoiki przez około 5-10 minut.