Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna surówka na zimę. Pyszna i prosta do przygotowania. Surówkę naprawdę warto przygotować, i wcale nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Sama miałam problem z jego podaniem, bo zazwyczaj takie przetwory robię „na oko”, czasem jest więcej marchewki, czasem więcej papryki. Zawsze wychodzi pysznie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wydrążyć miąższ z nasionami. Zetrzeć na tarce w plasterki, przełożyć na sito i posolić 2 łyżkami soli. Wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w pióra (można zetrzeć na tarce jak cukinie). Wymieszać z cukinią i odstawić. Cukinia straci nadmiar wody, a cebula zmięknie i straci ostrość. Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i białych przerostów. Pokroić w paseczki, przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką i osłodzoną 1 łyżką cukru. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić. Warzywne składniki sałatki wymieszać. Ziarenka czosnku obrać i zatrzeć na drobnej tarce, dodać do pozostałych warzyw, wymieszać. W każdym słoiku umieścić 1-2 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Sałatkę przełożyć do słoików, dociskając i pozostawiając 2cm miejsca od góry. Składniki zalewy zagotować. Zalewą zalać surówkę, tak by warzywa były przykryte. Na wierch wlać łyżkę oleju, słoiki zakręcić. Gotowe słoiki zapasteryzować - na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzować tak słoiki przez około 5-10 minut.