Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe właściwości czarnej rzepy, czytaj więcej...
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11855
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16069
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5093
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11855
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16069
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5093
Składniki
Warzywa i owoce umyć pod bieżącą wodą. Rzepę obrać ze skóry. Jabłko pokroić i wyciągnąć gniazda nasienne. Zetrzeć w maszynce do warzyw na drobnej tarce. Dodać śmietanę, miód oraz ewentualnie majonez. Wszystko dobrze wymieszać.
Surówkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Można ją przechowywać w lodówce, ale w szczelnie zamkniętym pudełku ze względu na specyficzny zapach, który zawdzięcza izosiarkocyjanidom, czyli olejkom gorczycznym.
Brak ostrego smaku: Czarna rzepa bez dodatku miodu i śmietany jest bardzo ostra w smaku. W tej wersji można ją wprowadzić do diety osób bardziej wybrednych oraz dzieci.
Rzepa działa przeciwbakteryjnie, hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, stosowana jest podczas kaszlu i chorób górnych dróg oddechowych. Dzięki swoim właściwościom żółciopędnym wykorzystywana jest w farmacji do produkcji znanego Raphacholinu.