Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe właściwości czarnej rzepy, czytaj więcej...
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 50
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 154
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9106
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 50
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 154
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9106
Składniki
Warzywa i owoce umyć pod bieżącą wodą. Rzepę obrać ze skóry. Jabłko pokroić i wyciągnąć gniazda nasienne. Zetrzeć w maszynce do warzyw na drobnej tarce. Dodać śmietanę, miód oraz ewentualnie majonez. Wszystko dobrze wymieszać.
Surówkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Można ją przechowywać w lodówce, ale w szczelnie zamkniętym pudełku ze względu na specyficzny zapach, który zawdzięcza izosiarkocyjanidom, czyli olejkom gorczycznym.
Brak ostrego smaku: Czarna rzepa bez dodatku miodu i śmietany jest bardzo ostra w smaku. W tej wersji można ją wprowadzić do diety osób bardziej wybrednych oraz dzieci.
Rzepa działa przeciwbakteryjnie, hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, stosowana jest podczas kaszlu i chorób górnych dróg oddechowych. Dzięki swoim właściwościom żółciopędnym wykorzystywana jest w farmacji do produkcji znanego Raphacholinu.