Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na szybką i dietetyczną surówkę? Wypróbuj naszą propozycję na prostą surówkę, która jest bardzo smaczna i doskonale pasuje jako dodatek do grillowanego kurczaka czy pieczonej ryby.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17847
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 444
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 959
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7423
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8824
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17847
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 444
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 959
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7423
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8824
Składniki
Przygotowanie dietetycznej surówki rozpocznij od znalezienia odpowiednich warzyw. Przygotowując surówkę warto postawić na warzywa dobrej jakości, by gotowe danie było smaczne i bogate w cenne wartości odżywcze.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do miski z marchewką. Ogórki pokrój cienko w półtalarki i dodaj do miski z resztą warzyw.
Z kapusty pekińskiej zdejmij wierzchnie liście i posiekaj ją drobno. Dodaj do niej nieco soli i wymieszaj, po czym połącz ją z pozostałymi warzywami.
Surówkę dopraw pieprzem, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Skrop oliwą z oliwek. Możesz użyć też dobrej jakości oleju — w przypadku tej surówki ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie nieco oleju z czarnuszki (najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać efekt, gdyż ma intensywny smak) lub łagodnego oleju słonecznikowego.
Surówka smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy ją 2-3 godziny przed podaniem. Po przygotowaniu surówki, wstaw ją do lodówki i wyjmij bezpośrednio przed podaniem.