Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na szybką i dietetyczną surówkę? Wypróbuj naszą propozycję na prostą surówkę, która jest bardzo smaczna i doskonale pasuje jako dodatek do grillowanego kurczaka czy pieczonej ryby.
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 957
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 98
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 192
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1116
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 724
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 957
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 98
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 192
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1116
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 724
Składniki
Przygotowanie dietetycznej surówki rozpocznij od znalezienia odpowiednich warzyw. Przygotowując surówkę warto postawić na warzywa dobrej jakości, by gotowe danie było smaczne i bogate w cenne wartości odżywcze.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do miski z marchewką. Ogórki pokrój cienko w półtalarki i dodaj do miski z resztą warzyw.
Z kapusty pekińskiej zdejmij wierzchnie liście i posiekaj ją drobno. Dodaj do niej nieco soli i wymieszaj, po czym połącz ją z pozostałymi warzywami.
Surówkę dopraw pieprzem, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Skrop oliwą z oliwek. Możesz użyć też dobrej jakości oleju — w przypadku tej surówki ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie nieco oleju z czarnuszki (najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać efekt, gdyż ma intensywny smak) lub łagodnego oleju słonecznikowego.
Surówka smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy ją 2-3 godziny przed podaniem. Po przygotowaniu surówki, wstaw ją do lodówki i wyjmij bezpośrednio przed podaniem.