Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona młoda kapusta jest wprost idealna, by delektować się nią na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do dań wegetariańskich, pieczonych ryb lub zrazów. Genialnie smakuje też jako samodzielne danie, a dzięki dodatkowi marchewki uzyskasz przyjemną słodycz. Pełnię smaku uzyskasz dzięki masłu, ale w wersji dla wegan z powodzeniem możesz użyć oleju lub oliwy.
Duszona młoda kapusta
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 mała cebulka
- 2 marchewki
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego
- kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
- 1 duża łyżka masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 mała cebulka
- 2 marchewki
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego
- kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
- 1 duża łyżka masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Etapy przygotowania
Obierz kapustę z zewnętrznych liści, przekrój na pół, wytnij twardy głąb, drobno poszatkuj i włóż do garnka. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce jarzynowej, a obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Na łyżce masła lub oleju podsmaż cebulkę, a po chwili dodaj marchewkę i przesmażaj warzywa, aby zmiękły. Przełóż cebulę i marchewkę do garnka z kapustą, dorzuć listki laurowe i ziele angielskie, zalej bulionem lub wodą i gotuj na średnim ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, dosyp posiekaną natkę pietruszki, po czym wymieszaj.
Duszoną młodą kapustę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Będzie świetnym towarzyszem obiadowych dań głównych lub jako samodzielna przekąska na kolację.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 260

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 374

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 141
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 260

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 374

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 141



Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 mała cebulka
- 2 marchewki
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego
- kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
- 1 duża łyżka masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
Obierz kapustę z zewnętrznych liści, przekrój na pół, wytnij twardy głąb, drobno poszatkuj i włóż do garnka. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce jarzynowej, a obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Na łyżce masła lub oleju podsmaż cebulkę, a po chwili dodaj marchewkę i przesmażaj warzywa, aby zmiękły. Przełóż cebulę i marchewkę do garnka z kapustą, dorzuć listki laurowe i ziele angielskie, zalej bulionem lub wodą i gotuj na średnim ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, dosyp posiekaną natkę pietruszki, po czym wymieszaj.
Duszoną młodą kapustę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Będzie świetnym towarzyszem obiadowych dań głównych lub jako samodzielna przekąska na kolację.
Młoda kapusta gotowana przez 30-40 minut? Jakąś breję chcecie zrobić? Czy ktoś w ogóle czyta te wypociny, zwłaszcza osoby komentujące - "Pyszotka", "Smakowicie"? Co za odjazd.
Pyszotka:)
Jak zawsze smakowicie.;)