Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona młoda kapusta jest wprost idealna, by delektować się nią na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do dań wegetariańskich, pieczonych ryb lub zrazów. Genialnie smakuje też jako samodzielne danie, a dzięki dodatkowi marchewki uzyskasz przyjemną słodycz. Pełnię smaku uzyskasz dzięki masłu, ale w wersji dla wegan z powodzeniem możesz użyć oleju lub oliwy.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 179
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 323
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 97
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 179
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 323
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 97
Składniki
Obierz kapustę z zewnętrznych liści, przekrój na pół, wytnij twardy głąb, drobno poszatkuj i włóż do garnka. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce jarzynowej, a obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Na łyżce masła lub oleju podsmaż cebulkę, a po chwili dodaj marchewkę i przesmażaj warzywa, aby zmiękły. Przełóż cebulę i marchewkę do garnka z kapustą, dorzuć listki laurowe i ziele angielskie, zalej bulionem lub wodą i gotuj na średnim ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, dosyp posiekaną natkę pietruszki, po czym wymieszaj.
Duszoną młodą kapustę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Będzie świetnym towarzyszem obiadowych dań głównych lub jako samodzielna przekąska na kolację.