Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone buraczki do obiadu to pyszny dodatek pełen witamin, który urozmaici posiłek. Są lubiane nie tylko przez dorosłych, ale też przez dzieci. Buraki są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, a także wapnia, magnezu czy potasu. Są też małokaloryczne, przez co przypadną do gustu osobom na diecie redukcyjnej. Buraczki do obiadu są lekko kwaskowate, z nutą czosnku, idealnie doprawione. Wręcz rozpływają się w ustach.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36472
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36472
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Składniki
Buraki dobrze wyszoruj i osusz. Zawiń każdego z nich pojedynczo w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 60 minut, do miękkości. Widelec powinien swobodnie wchodzić w buraka.
Wyjmij buraki, odwiń je i ostudź. Następnie obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmaż ją na małym ogniu do zeszklenia. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Dołóż buraczki i wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut.
Zdejmij pokrywkę i dolej octu. Smaż buraczki przez kolejną minutę, do odparowania soku i octu. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Duszone buraczki do obiadu podawaj na ciepło lub zimno.