Do góry

Sałatki Przepis na:

Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło.

Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło.

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 4117

Dodano:

Odsłon: 25235

Przepis na buraczki na ciepło.

Składniki

  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • cebula
  • 3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło.

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować do miękkości w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).
    Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.
    Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.
    Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.
    Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.
    Podawać z ziemniakami i kaszami.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń