Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta efektowna sałatka wielkanocna to istny majstersztyk. Nie tylko dobrze smakuje, ale również może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. W naszym przepisie składniki świetnie się ze sobą łączą, ale swobodnie możesz je modyfikować według swoich potrzeb. Koniecznie jednak przygotuj tę sałatkę z jajkiem pokrojonym w plasterki. Dzięki temu wygląda ona tak efektownie.
To sałatka wielowarstwowa, która prezentuje się efektownie na świątecznym stole np. podczas uroczystego śniadania albo kolacji. Doskonale komponuje się z wiosenną i wielkanocną atmosferą. Najlepiej przygotować ją w przezroczystej misce. Dzięki temu wszystkie składniki będą dobrze widoczne. Ta sałatka świąteczna nie tylko przyciąga wzrok, ale ma też wyrazisty smak. Każda kolejna warstwa to inna struktura i aromat.
Najpopularniejsze wielkanocne sałatki to te, które mają w swoim składzie majonez, musztardę, jajka, często też ser i szynkę. W tej wersji możesz jednak zaszaleć.
Zamiast tradycyjnych przepisów na Wielkanoc, wybierz naszą sałatkę z jajkiem, serem cheddar, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, groszkiem konserwowym, chrupiącym bekonem i sałatą. Wszystkie te składniki urozmaica wyrazisty sos. Przygotujesz go z prostych składników: jogurtu naturalnego, majonezu, octu winnego, czosnku, ostrej musztardy, cukru, soli i pieprzu.
Przygotowanie tej sałatki świątecznej jest bardzo proste i intuicyjne. Sekret tkwi w odpowiednim ułożeniu składników. Zacznij od przygotowania sosu, który po przygotowaniu powinien być wyrazisty, lekko ostry i kremowy. Schłodzony w lodówce będzie bardziej aromatyczny.
Jeśli chodzi o składniki na pyszną sałatkę, istotny jest bekon. Powinien być podsmażony na suchej patelni tak długo aż stanie się chrupiący. Alternatywą dla smażenia jest upieczenie go w piekarniku do zarumienienia. Głównymi jednak składnikami, tak jak w innych tradycyjnych sałatkach wielkanocnych, są jajka. Przygotuj sobie dwie porcję. Jedną z nich pokrój w plasterki, które będą przyciągać wzrok z zewnątrz. Drugą posiekaj w kostkę i ułóż jako jedną z warstw.
Następnie przygotuj świeże warzywa do sałatki świątecznej – sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Wybierz te, które są soczyste i świeże. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka – nada ona lekkiej ostrości i kontrastu. Ser cheddar do efektownej sałatki warstwowej zetrzyj na tarce o grubych oczkach – jego intensywny smak świetnie dopełni całość. Groszek konserwowy koniecznie odsącz z zalewy.
Postaraj się, aby wszystkie warzywa, jakich użyjesz do zrobienia tej wspaniałej sałatki wielkanocnej, osuszyć tuż przed przełożeniem do salaterki. Dzięki temu nie rozmiękną, a wszystkie warstwy składników będą dłużej świeże. Z tego powodu też przygotuj sos, który będzie zwieńczeniem całej pysznej sałatki na jej wierzchu.
Pyszną sałatkę warto przygotować według własnych preferencji smakowych. Możesz swobodnie zamienić składniki. Zamiast pomidorków możesz sięgnąć po ogórka. Kiedy pominiesz sałatę lodową, porwij na spód kapustę pekińską. Możesz również dodać chrupiącą paprykę albo marynowane pieczarki. Wypróbuj też wersję sałatki brokułowej z jajkiem. Ugotowane warzywa są delikatne i pasują do pozostałych składników. Z kolei jeśli chcesz podkreślić smak bekonu, postaw na chrupiące grzanki na wierzchu. Wysyp je tuż przed podaniem pysznej sałatki na stół.
Nie zapomnij również o świeżych ziołach do kolorowej sałatki jako urozmaicenie – szczypiorek, koperek, natka pietruszki czy nawet mięta to drobny, ale bardzo znaczący akcent, który podbija smak i dodaje wiosennej świeżości. A jeśli chcesz nieco ostrzejszego smaku, wystarczy łyżeczka chrzanu albo musztardy francuskiej. Ta wiosenna sałatka wielkanocna będzie świetnie smakować podana z chlebem żytnim lub chrupiącymi tostami. Idealnie będzie również się komponować z domowym pasztetem.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Składniki
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny wraz z majonezem i musztardą. Następnie dodaj cukier, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Plastry bekonu pokrój na mniejsze części i podsmaż na suchej patelni, aż będą chrupiące.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i trzy z nich pokrój w grubsze plastry, resztę w kostkę. Groszek konserwowy odsącz z zalewy i przepłucz na sitku.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Liście sałaty oraz pomidorki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Sałatę poszarp na części, a pomidorki przekrój na pół.
W salaterce ułóż warstwami składniki. Najpierw sałatę, cebulę, pomidorki koktajlowe i połowę sosu. Następnie dookoła miski poukładaj plastry jajek, w środku umieść te pokroje w kostkę, na wierzch wyłóż zielony groszek i pozostałą część sosu. Posyp startym serem, a na końcu podsmażonymi plastrami bekonu.