Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna sałatka z dynią, rukolą i miodem to doskonałe danie, które nie tylko zachwyci podniebienie twoje i reszty domowników. Ta sezonowa potrawa dostarczy też do organizmu cennych składników odżywczych - tylko w dyni dostarczymy solidną porcję Witamin C, E i K. Warzywo obfituje też w cenne minerały, przede wszystkim potas, fosfor i wapń. W naszym przepisie przedstawimy ci szczegółowy przepis na ten znakomity, jesienną sałatkę.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 115
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4812
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 106
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 115
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4812
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 106
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię, usuń pestki i pokrój ją w grubą kostkę. Rozłóż kawałki dyni na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz dynię przez około 25-30 minut, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
Na suchej patelni delikatnie podpraż nasiona słonecznika przez kilka minut, aż staną się aromatyczne. Odstaw na bok, aby ostygły. W dużej misce połącz upieczoną dynię z pokruszoną etą. Dodaj nasiona słonecznika i liście rukoli.
W małej miseczce wymieszaj miód z oliwą z oliwek. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania. Jesienną sałatkę dyniową podawaj od razu, aby cieszyć się jej świeżością i smakiem.