Jesienna sałatka z dynią, rukolą i miodem to doskonałe danie, które nie tylko zachwyci podniebienie twoje i reszty domowników. Ta sezonowa potrawa dostarczy też do organizmu cennych składników odżywczych - tylko w dyni dostarczymy solidną porcję Witamin C, E i K. Warzywo obfituje też w cenne minerały, przede wszystkim potas, fosfor i wapń. W naszym przepisie przedstawimy ci szczegółowy przepis na ten znakomity, jesienną sałatkę.
Jesienna sałatka z dynią
Składniki
- 500 g dyni
- 100 g sera feta
- 20 g nasion słonecznika
- 20 g liści rukoli;
- 40 ml miodu;
- 20 ml oliwy z oliwek;
- sól i pieprz
Składniki
- 500 g dyni
- 100 g sera feta
- 20 g nasion słonecznika
- 20 g liści rukoli;
- 40 ml miodu;
- 20 ml oliwy z oliwek;
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię, usuń pestki i pokrój ją w grubą kostkę. Rozłóż kawałki dyni na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz dynię przez około 25-30 minut, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
Na suchej patelni delikatnie podpraż nasiona słonecznika przez kilka minut, aż staną się aromatyczne. Odstaw na bok, aby ostygły. W dużej misce połącz upieczoną dynię z pokruszoną etą. Dodaj nasiona słonecznika i liście rukoli.
W małej miseczce wymieszaj miód z oliwą z oliwek. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania. Jesienną sałatkę dyniową podawaj od razu, aby cieszyć się jej świeżością i smakiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 292

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 64

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2693
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 292

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 64

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2693



Składniki
- 500 g dyni
- 100 g sera feta
- 20 g nasion słonecznika
- 20 g liści rukoli;
- 40 ml miodu;
- 20 ml oliwy z oliwek;
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię, usuń pestki i pokrój ją w grubą kostkę. Rozłóż kawałki dyni na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz dynię przez około 25-30 minut, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
Na suchej patelni delikatnie podpraż nasiona słonecznika przez kilka minut, aż staną się aromatyczne. Odstaw na bok, aby ostygły. W dużej misce połącz upieczoną dynię z pokruszoną etą. Dodaj nasiona słonecznika i liście rukoli.
W małej miseczce wymieszaj miód z oliwą z oliwek. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania. Jesienną sałatkę dyniową podawaj od razu, aby cieszyć się jej świeżością i smakiem.
Smakowita , jesienna sałatka.;)
Pyszotka:)