Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pozostając w klimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią ;) Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 28
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21668
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 28
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21668
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Na suchej patelce podprażamy pestki i również zostawiamy je do przestudzenia.
W międzyczasie pomidorki koktailowe dzieli na ćwiartki, mozzarellę kroimy w kostkę, a natkę drobno siekamy.
W dużej misce łączymy kaszę, dynię, buraki, pomidorki, mozzarellę, pestki granatu i 2/3 natki pietruszki. Całość polewamy olejem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i posypujemy uprażonymi pestkami i resztą natki pietruszki. Smacznego ;)