Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior z panierce jest ciekawym pomysłem na przekąskę lub przystawkę. Świetnie sprawdzi się do wieczornych seansów filmowych, spotkań z przyjaciółmi czy przy wydarzeniach rodzinnych. Panierka sprawia, że całość jest chrupiąca. Kalafior z kolei rozpływa się w ustach. Danie jest lekko pikantne i wyraziste. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5401
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29632
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5401
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29632
Składniki
Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj je do poziomu al dente, a następnie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Przenieś mieszankę do woreczka strunowego. Dodaj różyczki i potrząśnij wszystko, by proszek pokrył kalafior.
W drugiej misce ubij jajka z mlekiem. Wlej tę mieszankę do worka strunowego i ponownie potrząśnij.
Przygotuj panierkę. W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki panierki. Kalafiora obtaczaj w panierce i odkładaj na bok.
W głębokim garnku rozgrzej ok. 3-5 cm oleju do temperatury 170 st. Celsjusza. Kalafior w panierce smaż przez 3-4 minuty, do zrumienienia z każdej strony. Różyczki odkładaj na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu – serowego lub chili.