Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior z panierce jest ciekawym pomysłem na przekąskę lub przystawkę. Świetnie sprawdzi się do wieczornych seansów filmowych, spotkań z przyjaciółmi czy przy wydarzeniach rodzinnych. Panierka sprawia, że całość jest chrupiąca. Kalafior z kolei rozpływa się w ustach. Danie jest lekko pikantne i wyraziste. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3568
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2131
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1081
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 298
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3568
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2131
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1081
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 298
Składniki
Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj je do poziomu al dente, a następnie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Przenieś mieszankę do woreczka strunowego. Dodaj różyczki i potrząśnij wszystko, by proszek pokrył kalafior.
W drugiej misce ubij jajka z mlekiem. Wlej tę mieszankę do worka strunowego i ponownie potrząśnij.
Przygotuj panierkę. W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki panierki. Kalafiora obtaczaj w panierce i odkładaj na bok.
W głębokim garnku rozgrzej ok. 3-5 cm oleju do temperatury 170 st. Celsjusza. Kalafior w panierce smaż przez 3-4 minuty, do zrumienienia z każdej strony. Różyczki odkładaj na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu – serowego lub chili.