Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta na krótko z kiełbasą, boczkiem i świeżym koperkiem to idealny dodatek do dań, a także samodzielna potrawa. Jest aromatyczna i sycąca.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 240
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 240
Składniki
Najpierw przygotuj główkę kapusty. Odkrój twardy głąb i posiekaj ją drobno. Aby była miękka i pyszna, najlepiej ją sparzyć, czyli wrzucić do wrzątku na kilka sekund i wyciągnąć. Możesz też pominąć ten krok i po prostu przełożyć ją do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Posól i popieprz. Wlej wodę w taki sposób, aby tylko przykryć kapustę.
Zacznij podgrzewanie kapusty na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje, zmniejsz do minimum. Zostaw na kilkanaście minut, aż zobaczysz, że woda odparowała, a warzywo zmieniło swoją objętość.
W tym czasie przygotuj dodatki. Cebulę umyj i obierz, a następnie pokrój drobno. Tak samo zrób z marchewką. Obierz też czosnek ze skorupki i przeciśnij go przez praskę.
Z boczku odkrój twardą skórkę, pokrój w kostkę. Posiekaj też na średniej wielkości kawałki kiełbasę wieprzową.
Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło. Podsmaż cebulę, marchewkę, boczek i kiełbasę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Całość posól i popieprz.
Podgotowaną kapustę odcedź, jeśli jest dużo wody. Dodaj cebulę, marchewkę, boczek, kiełbasę i czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze chwilę.
Na koniec dodaj posiekany świeży koperek.