Do góry

Sałatki Przepis na:

Kapusta pekińska – sałatka na grilla

Kapusta pekińska – sałatka na grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3497

Dodano:

Odsłon: 9417

Kapusta pekińska bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach – nie więdnie i nie puszcza wody aż tak łatwo, jak sałata. Dłużej pozostaje jędrna i apetyczna, gotową sałatkę z niej można nawet przez 2-3 dni przechować w lodówce, a ona wciąż jest smaczna. A że nareszcie w nasze strony przybyła wiosna i nastał sezon grillowy, który nie może obyć się bez sprawdzonych, porządnych i łatwych do zrobienia sałatek – informuję, że kapusta pekińska w tej sałatce poleca się na grilla! Wierz mi, jest świetna. Można zrobić ją dużo wcześniej i przechować w lodówce bez szkody dla wyglądu, konsystencji i smaku.

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 świeża papryka czerwona lub żółta
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 2 łyżki majonezu + kilka łyżek kefiru lub jogurtu do rozcieńczenia (oraz zmniejszenia kaloryczności)
  • odrobina pieprzu i soli
  • opcjonalnie – jakaś zielenina posiekana
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Paprykę umyj, pozbaw pestek i ogonka oraz pokrój w kosteczkę. Kukurydzę odcedź, kiszone ogórki pokrój w ćwierć-plasterki.

  2. Warzywa umieść w dużej misce. Polej sosem, który przygotujesz z majonezu wymieszanego z kilkoma łyżkami kefiru lub jogurtu i przyprawionego szczyptą pieprzu i soli. Wymieszaj dokładnie i pozostaw w chłodzie na pół godziny dla połączenia się smaków.

  3. Sałatkę możesz wzbogacić dodatkiem posiekanej zieleniny, w tym dzikich ziół – krwawnika, podagrycznika, listków mniszka itp. Nawet bardzo polecam tę opcję! Ale ja tym razem nie chciałam Cię zamęczać wieczną obecnością chwastów w jedzeniu, więc nie dodałam zielska. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń