Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta pekińska bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach – nie więdnie i nie puszcza wody aż tak łatwo, jak sałata. Dłużej pozostaje jędrna i apetyczna, gotową sałatkę z niej można nawet przez 2-3 dni przechować w lodówce, a ona wciąż jest smaczna. A że nareszcie w nasze strony przybyła wiosna i nastał sezon grillowy, który nie może obyć się bez sprawdzonych, porządnych i łatwych do zrobienia sałatek – informuję, że kapusta pekińska w tej sałatce poleca się na grilla! Wierz mi, jest świetna. Można zrobić ją dużo wcześniej i przechować w lodówce bez szkody dla wyglądu, konsystencji i smaku.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 143
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 466
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 28
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1206
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4659
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 143
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 466
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 28
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1206
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4659
Składniki
Kapustę opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Paprykę umyj, pozbaw pestek i ogonka oraz pokrój w kosteczkę. Kukurydzę odcedź, kiszone ogórki pokrój w ćwierć-plasterki.
Warzywa umieść w dużej misce. Polej sosem, który przygotujesz z majonezu wymieszanego z kilkoma łyżkami kefiru lub jogurtu i przyprawionego szczyptą pieprzu i soli. Wymieszaj dokładnie i pozostaw w chłodzie na pół godziny dla połączenia się smaków.
Sałatkę możesz wzbogacić dodatkiem posiekanej zieleniny, w tym dzikich ziół – krwawnika, podagrycznika, listków mniszka itp. Nawet bardzo polecam tę opcję! Ale ja tym razem nie chciałam Cię zamęczać wieczną obecnością chwastów w jedzeniu, więc nie dodałam zielska. Smacznego!