Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta pekińska bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach – nie więdnie i nie puszcza wody aż tak łatwo, jak sałata. Dłużej pozostaje jędrna i apetyczna, gotową sałatkę z niej można nawet przez 2-3 dni przechować w lodówce, a ona wciąż jest smaczna. A że nareszcie w nasze strony przybyła wiosna i nastał sezon grillowy, który nie może obyć się bez sprawdzonych, porządnych i łatwych do zrobienia sałatek – informuję, że kapusta pekińska w tej sałatce poleca się na grilla! Wierz mi, jest świetna. Można zrobić ją dużo wcześniej i przechować w lodówce bez szkody dla wyglądu, konsystencji i smaku.
Polecam.
Odsłon: 1232
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1139
Polecam.
Odsłon: 1232
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1139
Składniki
Kapustę opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Paprykę umyj, pozbaw pestek i ogonka oraz pokrój w kosteczkę. Kukurydzę odcedź, kiszone ogórki pokrój w ćwierć-plasterki.
Warzywa umieść w dużej misce. Polej sosem, który przygotujesz z majonezu wymieszanego z kilkoma łyżkami kefiru lub jogurtu i przyprawionego szczyptą pieprzu i soli. Wymieszaj dokładnie i pozostaw w chłodzie na pół godziny dla połączenia się smaków.
Sałatkę możesz wzbogacić dodatkiem posiekanej zieleniny, w tym dzikich ziół – krwawnika, podagrycznika, listków mniszka itp. Nawet bardzo polecam tę opcję! Ale ja tym razem nie chciałam Cię zamęczać wieczną obecnością chwastów w jedzeniu, więc nie dodałam zielska. Smacznego!