Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego.
Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku, przekładam do garnka i zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna.
Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję go do kapusty. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem po czym dodaję do nich wlewając po trochu wodę z cedzenia kapusty ciągle mieszając aż ziemniaki będą miały konsystencję średnio gęstego puree. Suszone grzyby moczę ok 30 minut w wodzie następnie zagotowuję, odcedzam i kroję w paseczki. Tak przygotowane składniki dodaję do kapusty razem z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem.
uwielbiam :) Każdy ma swój sposób na młodą kapustkę, ja dzielę się z Wami moj...
Odsłon: 67412
Taką młodą kapustę, poszatkowaną, ugotowaną w lekkim sosie, zagęszczoną zasma...
Odsłon: 4240
Chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych? Przygotujcie to ciasto! Wygląda jak żó...
Odsłon: 1441
Dziś prezentuję potrawę jednogarnkową, sytą, rozgrzewającą, z pikantną nutą o...
Odsłon: 829
Bardzo aromatyczne i dietetyczne piersi z kurczaka. Szybkie w przyrządzeniu i...
Odsłon: 30305
Polacy uwielbiają szaszłyki. Na szczęście nie trzeba już ich nabijać na szabl...
Odsłon: 16602
Chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych? Przygotujcie to ciasto! Wygląda jak żó...
Odsłon: 1441
Dziś prezentuję potrawę jednogarnkową, sytą, rozgrzewającą, z pikantną nutą o...
Odsłon: 829
Bardzo aromatyczne i dietetyczne piersi z kurczaka. Szybkie w przyrządzeniu i...
Odsłon: 30305
Polacy uwielbiają szaszłyki. Na szczęście nie trzeba już ich nabijać na szabl...
Odsłon: 16602
Składniki
Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku, przekładam do garnka i zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję go do kapusty. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem po czym dodaję do nich wlewając po trochu wodę z cedzenia kapusty ciągle mieszając aż ziemniaki będą miały konsystencję średnio gęstego puree. Suszone grzyby moczę ok 30 minut w wodzie następnie zagotowuję, odcedzam i kroję w paseczki. Tak przygotowane składniki dodaję do kapusty razem z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka z kapusty pekińskiej i szynki
Sałatki
Szybka sałatka
Sałatki
Kolorowa sałatka makaronowa
Sałatki
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka z kapusty pekińskiej i szynki
Sałatki z kapusty pekińskiej są bardzo popularne i lubiane, dlatego dziś kole...
Odsłon: 124
Szybka sałatka
Jest to bardzo szybka sałatka wdzięczna do zrobienia oraz bardzo smaczna i pa...
Odsłon: 138