Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5145
Dodano: 25.03.2015
Odsłon: 44483
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię, lekko solimy i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do dużej miski.
Orzechy włoskie łuskamy i zalewamy je gorącą wodą, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki, aby nie były gorzkie. Dzielimy orzechy na małe kawałki i wrzucamy do miski z cebulą.
Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki korniszony również kroimy w kostkę. Oba warzywa przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
Do miski z warzywami i orzechami wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i kukurydzę. Doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta i znowu lekko mieszamy.
Do sałatki można zrobić sos, do którego dodajemy 130 gram jogurtu naturalnego, pół łyżeczki przyprawy curry, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy tym sałatkę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

BEATA1978 25 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Dla mnie super. Prosto i smacznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz